Адвокати поискаха втори кръвни проби от стадото в Болярово заради чумата
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Ноември 2018 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Адвокати поискаха втори кръвни проби от стадото в Болярово заради чумата

/КРОСС/ Да се вземат втори кръвни проби от стадото в Болярово, за да се докаже или отхвърли наличието на заболяването чума по дребните преживни животни, поискаха адвокатите на собствениците на фермата. В Административния съд в Ямбол днес беше разгледана жалбата срещу заличаването на обекта, съобщава БНР.

Пробите, взети от животните, да бъдат изпратени в акредитирана лаборатория извън страната, поиска адвокат Владимир Шейтанов.

"Трябва да има сигурност, гаранции, че пробити ще бъдат взети по съответния надлежен начин и ще бъдат по съответния надлежен начин транспортирани до тези лаборатории".

Според защитата, издадената заповед от шефа на Агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев за евтаназиране на животните, както и всички следващи документи, включително и заповедта за заличаване на обекта, са нищожни, заяви адвокат Чакърова.

"Когато има особено опасни заразни болести, преди това трябва да се свика щаба, трябва да излезе министърът съвместно с министъра на вътрешните работи с такава заповед".

Според адвоката на Агенцията по безопасност на храните, заповедта на шефа на Областната агенцията в Ямбол д-р Николай Георгиев за заличаване на фермата в Болярово е законосъобразна и приложима и към момента.