Според Experian работата с данни и анализа на данни остава основно предизвикателство за бизнеса
Секция: ИКОНОМИКА
14 Ноември 2018 15:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Според Experian работата с данни и анализа на данни остава основно предизвикателство за бизнеса

/КРОСС/ Наличието на масиви от данни и нови аналитични техники е ключово за установяването на конкретни модели, тенденции и асоциации, които могат да разкрият нови бизнес възможности. Сега, когато нуждата от все повече и повече източници на информация и фактори при вземане на решение расте, традиционните платформи вече не са достатъчни – това е едно от заключенията на доклад на компанията за пазарни проучвания Forrester от април 2018 г.

По време на посещението си в София Стийв Вагнер, глобален изпълнителен директор на Experian Decision Analytics, представи пред медиите предизвикателствата, които бизнесът продължава да среща, както и направленията, в които един лидер може по-смислено да използва масивите от данни.

Заедно с Петър Бънков, изпълнителен директор на Experian България, и Спирос Йоргас, мениджър „Бизнес развитие“ в Experian Decision Analytics за Балканите, Вагнер коментира най-актуалните тенденции в индустрията като експоненциалното увеличение на данните, предизвикателствата в създаването на потребителско преживяване и технологичната трансформация на глобално ниво. Освен това той акцентира и върху ключови характеристики на българската бизнес среда, както и върху последните новини около офиса на компанията в страната.

Experian България в момента обединява ключова част от глобалния аналитичен капацитет на компанията, а до края на годината се очаква да достигне 1000 служители.

Софийският офис отваря врати през 2004 г. През годините Experian България развива продукт за кредитен рейтинг, комбинирайки Big Data с аналитични модели, предотвратяване на измами и автоматизация на процеси.

„Приносът на българския екип към бизнеса на компанията е значим,“ добави Вагнер. „Разработването на иновативни продукти и предоставянето на първокласни услуги за нашите клиентите са в основата на успеха ни както в българския офис, така и по целия свят.“

На местно ниво компанията предоставя услуги на пет от водещите банки в страната, а по-рано тази година получи за трети път свидетелство за инвеститор Клас А инвеститор. Освен това Experian принадлежи към индустрия, която формира 4.8% от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на България, според данните от Годишния доклад за развитието на индустрията на Българската аутсорсинг асоциация (БАА).

В стремежа си да развива таланти на местно ниво през 2016 г. Experian заедно със Софийския университет създаде магистърска степен по Иконометрия и икономическо моделиране“ с фокус върху модерните приложения в областта на икономически данни и анализи на бизнес процеси.

Съвсем скоро Experian България ще се премести в нова сграда,  заради бързото разрастване на екипа. „Всеки месец привличаме все повече и повече умни, находчиви и активни хора, а в бизнес отношение поемаме все по-мащабни проекти със стратегическо значение за компанията на световно ниво. Време е да разполагаме с ново иновативно пространство, където да създаваме технологии и процеси, които подобряват живота на хората,“ каза Петър Бънков.

Сградата се намира на бул. „Цариградско шосе“ 7-11 и ще отвори врати през първата половина на 2019 г.