Стая за обучение на деца с диабет бе открита в УМБАЛ Бургас
Секция: Здраве
14 Ноември 2018 15:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стая за обучение на деца с диабет бе открита в УМБАЛ Бургас

/КРОСС/ Стая за обучение на деца с диабет бе открита в днешния Световен ден за борба с диабета в УМБАЛ Бургас. Стаята се намира във Второ детско отделение. Това е единственото отделение в Югоизточна България, където се диагностицират, лекуват и обучават такива деца. Годишно през отделението минават близо 3000 пациенти. От тях между 80 и 100 са с диабет.  

Обучителната стая е дарение от Инър Уийл Клуб „Бургас“. Това е женска организация към Ротари, една от най-големите доброволни организации на жени в света, със статут на неправителствена организация в ОOН и представителства в Женева, Ню Йорк и Виена. Една от целите на организацията е подкрепата на майчиното и детско здраве, затова бургаският клуб се свързва с Второ детско отделение с желание да разбере от какво имат нужда пациентите и лекарите. Така се ражда идеята за стаята и проекта „За диабета – без страх“. За изграждане на помещението е преградена  част от фоайето, направен е ремонт, купени са мебели и обучителни материали, обясни президентът на Инър Уийл Клуб „Бургас“ за 2018-2019 г. г-жа Емине Чете.

„Благодарим на дарителите за тази стая. Сега нашите пациенти и техните родители ще се обучават в много по-приятни условия. Обучението е важна  част от живота на децата с диабет. Тук, в това отделение, те чуват диагнозата за първи път.  Важно е да знаят как да се хранят, какъв двигателен режим да спазват. Нашият персонал е перфектно обучен да работи с тези деца. С това стартираме и проект за подобряване на битовите условия в детските отделения на болницата и приканвам всеки, който има желание, да се присъедини“, каза д-р Хрипсиме Каспарян, завеждащ Второ педиатрично отделение.

„За съжаление намалява възрастта, в която се диагностицира диабетът. Откриваме го и при малки бебета. Светът е изправен пред пандемия от затлъстяване и съответно втори тип захарен диабет, което е свързано с неправилния начин на хранене, липса на физическа активност, консумация на храни извън основните хранения, които обикновено се използват за развлечение – чипсове, плодови натурални сокове, газирани захарни напитки“, коментира днес д-р Диана Недялкова – детски ендокринолог. Тя призова родителите да бъдат особено внимателни към начина, по който хранят децата си.

„За нас е  изключително необходимо да имаме добре обучени пациенти, това е хронично заболяване, изисква сериозни медицински грижи. Добре обученият пациент е мотивиран да предотвратява острите усложнения на диабета“, добави д-р Недялкова.

На откриването на стаята днес присъства и 17-годишната София, която е една от пациентките на Второ детско отделение. От години е с диабет и споделя, че живее съвсем нормално. „Не е толкова страшно, колкото мислехме в началото. Просто трябва да се спазва режим. Нужна ми беше около година, за да се науча да живея с диабет“, сподели тя.