Евродепутатите поискаха нов мониторинг да обхване всички в ЕС
Секция: СВЯТ
14 Ноември 2018 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Евродепутатите поискаха нов мониторинг да обхване всички в ЕС

/КРОСС/ Нов механизъм за оценка на ценностите на ЕС във всяка страна членка, който да пази правовата държава от политически посегателства – за това призоваха евродепутатите в незаконодателна резолюция. Те изразиха съжаление, че вече две години остават без резултат призивите към еврокомисията да предложи такъв мониторинг.

ЕП обърна внимание и на съвета на министрите, че трябва „да поеме по подходящ начин” институционалната си роля в процедурите срещу Унгария и Полша за отклоняване от принципите на Европейския съюз – на фона на притеснителни процеси в Малта и Словакия, където разследващи журналисти бяха убити и Румъния, където подкопаването на антикорупционните институции е на път да заличи напредъка от последните години.

Парламентът предупреждава, че предизвикателствата пред върховенството на закона и демокрацията в ЕС представляват риск за свободата, сигурността и правосъдието, както и легитимността на външната дейност на ЕС, особено във връзка с политиките за присъединяване и съседство.

ЕП предлага мониторингът да се прави на годишна база.

„Преди две години Европейския парламент призова за общоевропейски механизъм за демокрация, върховенство на закона и основни човешки права, който да се прилага еднакво, въз основата на ясни критерии, спрямо всички държави-членки. Този Механизъм ще замени Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния и ще гарантира, че всички държави в Европейския съюз са оценявани еднакво, а не по политически или други пристрастия. Време е Европейската комисия да прояви смелост и да излезе със законодателно предложение”, заяви Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП).