Антон Станков: Вече можем да говорим не за румънски, а за „български модел”
Секция: ПОЛИТИКА
15 Ноември 2018 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Антон Станков: Вече можем да говорим не за румънски, а за „български модел”

/КРОСС/ Много правителства през годините са положили усилия, за да бъде свалено частично наблюдението на Европейската комисия над България. От друга страна механизмът на наблюдение е давал възможност на неправителствени организации да дават оценки за ситуацията в страната, без пряко да са ангажирани в политическите процеси.

Това коментира в предаването „Тази сутрин” бившият правосъден министър Антон Станков.

По думите му в правосъдната система са направени сериозни крачки, едната от които е функционирането на Висшия съдебен съвет в двете му колегии – прокурорската и съдийската. Другият фактор, който е повлиял на оценката на ЕК – арестите на лица от големия бизнес.

„Свидетели сме на много активни действия на прокуратурата тази есен. В тази връзка бих искал да кажа, че този доклад, който е по-лош за Румъния, подчертава още нещо. На нас дълго време ни беше натрапван т. нар. „румънски модел”. Комисията дава оценка и на това – вече може да се говори за „български модел”, посочи Станков.

В Европейския парламент дори се обсъждала възможността за налагане на мониторинг върху всички държави членки на Евросъюза.

„В плана на ЕС и ЕП на първи план излизат проблемите, които създадоха държави, които не са били под мониторинг – Полша, Унгария, Малта, Словакия. Дали спечелихме или загубихме – това е една страна. Другата страна е, че трябва да имаме сурова самооценка – нашите проблеми не са решени”, каза Станков.

Европейската комисия е готова да свали изцяло наблюдението над България, но при условие, че има осъден за корупция политик.