Сингапур убеждава Русия да направи завой на изток
Секция: Русия
15 Ноември 2018 09:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сингапур убеждава Русия да направи завой на изток

/КРОСС/ "Сингапур убеждава Русия да направи завой на изток", пише "Комсомолская правда" в репортаж от Сингапур, където се провежда среща на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Руският държавен глава Владимир Путин обсъди по време на форума и корейския проблем, и въпроса за сключване на мирен договор с Япония, отбелязва вестникът. При това изтъква доброжелателното отношение на "всички наоколо към Путин и Русия". Извън програмата на срещата лидерът на Русия "се труди, без да подвие крак", посочва изданието, посочвайки преговорите му с премиера на Малайзия Махатхир Мохамад, президента на Индонезия Джоко Видодо и президента на Южна Корея Мун Дже-ин.

Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков обаче отричал, пише вестникът, че Русия завива на изток: "Китай не може да замени многовекторното сътрудничество, а развитието може да е само разнопосочно", предава Консомолская Правда.

Китай сам по себе си не може да замени многовекторното сътрудничество - разбирай, насочено към Запада, - но АСЕАН включва и 10 страни от Югоизточна Азия: Бруней, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианма, Сингапур, Тайланд и Филипините. И цял свят се стреми да общува с тях на всички нива. Неслучайно в Сингапур пристигна лично не само премиерът на Япония Шиндзо Абе, но и канадският му колега Джъстин Трюдо. При все че Канада е твърде далеч от Югоизточна Азия, коментира "Комсомолская правда".

В навечерието на сингапурския форум САЩ поставиха ултимативни изисквания на Китай - Вашингтон сплашва Пекин преди очакваната среща на американския президент Доналд Тръмп с китайския ръководител Си Дзинпин в края на ноември. Преговорите в Буенос Айрес "може да станат тежко изпитание за волята на двамата лидери", пише "Независимая газета".

Летейки за Сингапур, американският вицепрезидент Майк Пенс настоя Китай да промени своето поведение - да се откаже от кражбите на интелектуална собственост, да не изтръгва вече с принуда технологии от американски компании, да спазва свободата на корабоплаване.

Тръмп оставя вратата за сделка отворена. Но тя е възможна, само ако Пекин склони да направи мащабни промени в своята икономическа, военна стратегия и в политическата сфера, за каквито настояват САЩ. По думите на Пенс това е най-добрият, ако не и последен шанс за Пекин, за да избегне "студена война" с Вашингтон.

Съветникът на Белия дом за националната сигурност Джон Болтън разшири мащаба на американския натиск върху Китай. Той разкритикува кодекса на поведение в Южнокитайско море, който се канят да подпишат КНР и членките на АСЕАН. Защото според японския печат Пекин настоявал документът да съдържа забрана за подписалите го страни да провеждат военни маневри с държави извън региона (тоест САЩ, бел. на изданието) без съгласието на другите членки на пакта.

"Това би било равносилно Пекин да получи право на вето върху такива учения. Болтън заяви в Сингапур, че САЩ ще действат против подобно споразумение. С други думи, гневът на Америка ще застраши не само Китай, но и негови партньори, които клонят към Китай в развиващата се драма", се казва в статията.

"Независимая газета" споменава в тази връзка подготвян за сряда годишен доклад на комисията, разработваща за Конгреса на САЩ анализи на американско-китайските отношения в икономиката и сигурността. Според в. "Саут Чайна морнинг пост" документът от 525 страници представлява "ястребов поглед върху Китай".

Авторите твърдят, че Си Дзинпин се стреми да промени световния ред и да осъществи амбициите на Китай. Докладът, изготвен въз основа на открити източници и разузнавателни данни, препоръчва на конгресмените да следят по-внимателно експанзията на Китай и да работят срещу нея. Да създадат например фонд за подпомагане на страни, уязвими за китайския икономически и дипломатически натиск - това са държавите, участващи в проекта за Нов път на коприната, добавя руският вестник.