Ще изгорим 388 000 кубика дърва тази зима!
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Ноември 2018 11:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще изгорим 388 000 кубика дърва тази зима!

/КРОСС/ С общо 388 000 кубически метра дърва за огрев ще се отопляват домакинствата и учрежденията на територията на Южноцентралното държавно предприятие – Смолян през настоящия зимен сезон. Това става ясно от справката, предоставена от горското предприятие, в чийто обхват попадат областите Смолян, Кърджали, Хасково и Пловдив, за исканията на населението за дървесина за гориво.

В сравнение с миналия отоплителен сезон са добити с 50 хил. кубика повече материал. Преобладаваща част от дървата за отопление са по тарифите на корен, при които домакинствата сами извършват дърводобива. Над 200 хил. кубика иглолистна и 47 хил. куб. метра широколистна дървесина е добита по тази процедура. Голяма част от тези количества са от санитарни и принудителни сечи в засегнати от природни бедствия и дървесен корояд гори, при които предвидената такса на корен е намалена на 1 лв./куб. м.

Добитите от ЮЦДП количества са 6 хил. кубика иглолистна и 129 хил. куб. метра широколистна дървесина за огрев. Цените, при които предприятието продава дървата за огрев от своите складове, са 18-20 лв. за кубик иглолистни и 40-42 лв. за широколистни. Предприятието приключи отдаването на обекти за принудителни и санитарни сечи в горите, пострадали от бедствия и вредители, уточняват от ЮЦДП. Предстои да продължи прокарването на временни горски пътища до недостъпните обекти, в които все още има повалена или съхнеща дървесина.