Каринна Живкова получи Стипендия „Лука Бекяров'' от „Еврофутбол''
Секция: ЛЮБОПИТНО
15 Ноември 2018 13:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Каринна Живкова получи Стипендия „Лука Бекяров'' от  „Еврофутбол''

/КРОСС/ Звездин Бесарабов от НПМГ е лауреатът сред гимназистите

Третокурсничката Каринна Живкова от Техническия университет – София, е носителят на стипендия за постижения в областта на математиката и информатиката „Лука Бекяров“ за учебната 2018 / 2019 г. „Еврофутбол“ ежегодно я връчва на студент от специалност „Компютърно и софтуерно инженерство“. Финансовата подкрепа е на стойност 2 500 лева.

Втората стипендия на името на Лука Бекяров – за ученици от ХI и XII клас, е в размер на 3 000 лева и се отпуска от семейство Бекярови. Тя беше спечелена от дванадесетокласника от Националната природоматематическа гимназия в София (НПМГ) - Звездин Бесарабов.

Още трима участници в конкурса за гимназисти получиха поощрителни стипендии от семейство Бекярови в размер на 1000 лв. – Николай Пашов от 91 НЕГ „Проф. К. Гълъбов“ - София, Чавдар Лалов от МГ „Гео Милев“ – Плевен и Виктор Велев от МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна.

                         

При връчването на стипендията за студенти управителят на „Еврофутбол“ Николаос Арсенопулос каза: „С Лука Бекяров се срещнах за първи път, когато дойдох да работя в България. Още тогава ми направи впечатление, че той е изключителен във всичко, с което се занимава – и като преподавател, и като учен, и като ръководител с възхитителни лидерски умения. В следващите години тези впечатления се затвърдиха - беше удоволствие да познавам човек с такава ерудиция, професионализъм и мениджърски умения като Лука. За съжаление, той вече не е сред нас, но ние връчваме стипендии „Лука Бекяров“, за да си спомняме за него и да насърчаваме талантливите млади хора да следват неговия пример“.

Каринна Живкова прие отличието с думите: „Благодаря Ви за тази стипендия и за това, че сте помислили как да ни мотивирате да се развиваме все повече! Наистина е много приятно за мен като млад човек да се почувствам успяла още докато съм в университета и не съм започнала своята кариера. За мен това е възможност и стъпка напред!“.

Тя ще използва средствата основно за закупуването на нов преносим компютър. „Още от осми клас, когато влязох в природоматематическа гимназия, започнах да уча различни езици за програмиране. Това ми хареса и поисках да продължа образованието си в Техническия университет „Компютърно и софтуерно инженерство“. Хората очакват жените програмисти да имат интерес повече към дизайна или т. нар. фронт енд, но аз предпочитам да програмирам на бек енд, което е по-свързано с логиката на приложенията, а не толкова с дизайна и изгледа. За някои изглежда странно, че имам такава насоченост, но аз не мисля, че трябва да бъдем пренебрегвани като специалисти само защото сме жени. Напротив – понякога ние имаме по-добро око за детайла и изпипваме повече нещата, което прави и програмите ни по-добри“, допълва Каринна.

                         

Стипендиите за постижения в областта на математиката и информатиката за ученици в XI и XII клас връчи г-н Борис Бекяров – един от основателите на „Еврофутбол“, съдружник и мениджър в компанията. Той сподели, че изборът на победител тази година е бил много труден, защото е имало силни кандидатури на млади хора, които са „завършени научни работници“ – с много сериозни постижения, разработки, признание, публикации в международни списания и награди от цял свят. „Пожелавам на тези млади хора да имат ентусиазма, ерудицията, мениджърските качества на Лука, но също и неговата човечност!“ – каза г-н Бекяров.

Лауреатът на стипендията Звездин Бесарабов благодари за честта и сподели, че е забелязал как много негови връстници имат голям потенциал да се развиват, но нямат финансовата възможност да си позволят инструменти, материали и консумативи, с които да провеждат дадени експерименти, или пък да си платят за необходимото им образование. „Затова съм благодарен, че съществува тази стипендия. Тя дава на ученици като мен възможността да успяваме и да развиваме своя потенциал!“, каза Звездин.

В края на церемонията г-н Бекяров обяви, че се обмисля през следващите години да се учредят и стипендии за учители, за да се оцени и техният принос.

Конкурсите за стипендиите „Лука Бекяров“ се организират с професионалното съдействие на Фондация ВСause.