Миньори от Раднево излизат на протест
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Ноември 2018 14:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Миньори от Раднево излизат на протест

/КРОСС/ Миньори и енергетици от организациите на КНСБ в комплекса „Марица Изток“ излизат на митинг в защита на работните си места. Той ще се проведе на 28 ноември в Раднево.

Това гласи декларация на синдикалните организации в Мини „Марица Изток“ и ТЕЦ „Марица-Изток“, изпратена до премиера, енергийния министър, ръководствата на двете дружества и кметовете в региона. В проявата са поканени всички жители на Старозагорска област, както и градоначалниците на всички населени места, които ще бъдат засегнати от закриването на въгледобива в региона.

Причината за протеста е неяснотата около бъдещето на „енергийното сърце“ на България, осигуряващо 45 на сто от електроенергията в страната и работните места в комплекса и региона. Те искат конструктивни мерки в кратък срок, придружени с анализ, които да доведат до реална перспектива за финансова стабилност на двете държавни дружества.

Миньори и енергетици настояват още за позиция на държавата за осигуряване бъдещото развитие на Комплекса до изчерпване на въглищните запаси, както и за нова енергийна стратегия с хоризонт 2030 - 2050 г.