Shell подкрепя техническото и инженерно образование в България
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Ноември 2018 15:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Shell подкрепя техническото и инженерно образование в България

/КРОСС/ Shell и Софийски университет "Св. Климент Охридски" откриха, първата по рода си, в Геолого-географския факултет лаборатория за рентгеново-флуоресцентен анализ и пещ за изготвяне на топилки от скали и минерали. Новата лаборатория ще позволява определянето на макрохимичния състав на скалите и съдържанието на някои редки елементи в тях, като създаването и стана възможно благодарение на дарение от Shell в размер на 75 000 евро. Този проект ще даде база на бъдещите геолози да получат по-детайлна картина за структурата на земните недра.

На събитието присъстваха заместник-ректорът проф. Ренета Божанкова, деканът на Геолого-географския факултет проф. Филип Мачев, г-жа Камелия Славейкова изпълнителен директор на Shell България ЕАД и г-н Баки Уяр, търговски директор на Shell Западно Черно море.

„С това дарение Shell демонстрира подкрепата си за техническото и инженерното образование в България. Новата лаборатория осигурява достъп до най-модерните технологии на бъдещите геолози от Геолого-географския факултет и ще подпомага тяхното развитие в учебния процес“,  коментира г-жа Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

През 2017 г.  Shell финансира обновяването на две лаборатории в катедра “Електротехника“ в Минно-геоложкият университет "Св. Иван Рилски" на същата стойност.

Shell е лицензирана за проучването на нефт и природен газ в „Блок 1-14 Хан Кубрат“  в Черно море. Геоложкото проучване приключи успешно през януари 2017 г. и към момента компанията се подготвя за проучвателен сондаж в блока. Сондажът е планиран през 2019 г. за период от 3 до 4 месеца и след получаването на всички необходими оценки и одобрения в съответствие с българското законодателство и вътрешните процедури на Shell.