Ломчани заявиха подкрепа за „Визия за България“. Искат Визия за Северозападна България
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Ноември 2018 15:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ломчани заявиха подкрепа за „Визия за България“. Искат Визия за Северозападна България

/КРОСС/ Общините да се финансират не по партийна принадлежност, а според нуждите на хората

„Подкрепяме „Визия за България“. Изоставащите региони, като Лом, имат нужда от спешна помощ“. Това споделиха гражданите на Лом по време на среща с депутати от ПГ на „БСП за България“. Те подчертаха, че доходите в региона са най-ниски не само в България, но и в Европа. По думите им безработицата в областта също е една от най-високите в страната, като тя засяга основно младите хора.

Не на последно място, те посочиха и ширещата се битова престъпност, заради която хората в региона не могат да живеят спокойно. „Всичко това, както изоставащата икономика и липсата на работни места, доведоха до обезлюдяване на региона. Имаме нужда и от Визия за Северозападна България, за да спасим района“, призоваха ломчани. Те поискаха общините да не се финансират на база на партийната принадлежност на кмета, а на база на нуждите на живеещите във всяка от тях. 

„Положението в държавата до такава степен е влошено, че трябва всички заедно да помислим- каква България искаме и да проведем сериозен разговор. Това е  целта на „Визия за България“, заяви депутатът от ПГ на левицата Таско Ерменков. По думите му животът на хората не зависи от фасадата, от витрината само, а от това -как държавата се грижи за своите граждани, с какви доходи живеят хората, имат ли сигурност, можем ли да задържим младите у нас.

Той подчерта, че именно Северозападна България, като най-беден регион в Европа, е пример за случващото се у нас и разрухата, която цари. „Затова решихме да предложим теми за разговор и да намерим консенсусни решения, с които заедно да определим каква искаме да бъде страната ни“, каза още той. По думите му става въпрос не за програма за един мандат, а за дългосрочна визия, която, независимо кой е на власт, да се изпълнява.

„Сектор Сигурност има нужда от сериозни реформи. Това, че българите не се чувстват сигурни и спокойни, показва, че отдавна е дошло време за това“, коментира народният представител от ПГ на „БСП за България“ Тодор Байчев. По думите му самият факт, че в бюджета са предвидени повече средства за мигранти показва, че отваряме врата за тях. „Няма как да се съгласим на свободна миграция, който когато иска да дойде тук и да го осигуряваме, преди да сме осигурили собствените си граждани“, заяви социалистът. По думите му, по въпроса трябва да се поиска мнението и на българските граждани.

Водачът на листата на левицата в региона Атанас Костадинов заяви, че БСП е провела стотици срещи в цялата страна и те продължават. „Искаме мнението на всеки, който не е съгласен със сегашното положение- как да продължим оттук нататък“, заяви социалистът и подчерта, че има криза във функционирането на държавата, което позволява  и разрастването на паралелната държава. „Искаме да върнем държавата там, където й е мястото – основен гарант за живота на хората“, категоричен бе той. По думите му управляващите нямат желание да осъществят нужните промени, което е видно и от бюджета, който предлагат за следващата година..

В дискусията взеха участие областният председател на БСП-Монтана Пламен Младенов и председателя на Общинския съвет на партията Красимира Цветанова.