„Нов театър“ – НДК представя „Антихрист“ в Нощта на театрите
Секция: КУЛТУРА
15 Ноември 2018 16:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 „Нов театър“ – НДК представя „Антихрист“ в Нощта на театрите

/КРОСС/ Актуалните проекти на театъра включват европейско турне, фестивал на българската драматургия и два дебюта на млади актьори.

Бойко Илиев, режисьор и директор на „Нов театър“ – НДК, заедно с актьорите Йоана Буковска-Давидова и Любомир Ковачев представиха актуалните проекти на театъра. В Нощта на театрите в София на 17-ти ноември ще се играе представлението с актуални и силни послания – „Антихрист“ по романа на Емилиян Станев с драматизация и режисура на Бойко Илиев. Спектакълът „Поручик Бенц“ по романа на Димитър Димов ще бъде представен по време на европейско турне в Германия, Белгия и Холандия. А в началото на 2019 година ще се състои Фестивалът на българската драматургия „Януари“, носещ името на пиесата на Йордан Радичков. Това стана ясно по време на пресконференция в „Нов театър“ – НДК на 15 ноември 2018 г., в която участва също и Стефан Плачков, представител на „Трио Плачкови“, които показват на театрална сцена иновативния спектакъл „Ла Комедия“ с елементи от нямото кино и цирковото изкуство. Водещ на пресконференцията беше проф. Любомир Стойков.

„Спектакълът трябва да има нравствени послания. Това е условието и изискването за спектаклите, които се играят на сцената на „Нов театър“ – НДК“, отбеляза Бойко Илиев и подчерта, че е важно какво театърът дава на хората, като им помага да излязат от „нравствената мътилка на живота“. Той обърна специално внимание на това, че българските автори и произведенията на родната драматургия не трябва да слизат от театралната сцена и именно те са в основата на репертоарната политика на „Нов театър“ – НДК.

Една от основните цели на театъра е представянето освен на утвърдени и успешни български актьори, също така на талантливи млади артисти. В тази връзка Бойко Илиев представи и двете премиери на дебютиращи в театралното изкуство млади творци – моноспектакълът на Иван Рангелов – „Страсти Илиеви“ с автор Димо Дешев, който може да бъде гледан за първи път на 15 ноември и моноспектакълът на Кирил Михов – „Пикльото“ 20/18 с автор Калин Илиев, предвидена за началото на месец декември. „Младите хора ще дадат ново лице на театъра, свежест и живец, който ни е нужен. Те не се вписват в конюнктурата на българския театър, който не се промени през последните 30 години, но младите ще го променят.“ Пример за това е Иван Юруков с неговия моноспектакъл „Пилето, което казва Ку“.

Актрисата Йоана Буковска-Давидова, която играе главната роля в спектакъла „Поручик Бенц“, където си партнира с Любомир Ковачев и Ивайло Захариев сподели, че за една календарна година имат рекорд от 30 изиграни спектакъла в национално турне с много силен интерес от публиката и пълни зали. Тя обяви, че предстоящото турне на представлението ще се състои от 15 януари до 15 февруари 2019 година в шест града в Европа – Виена, Мюнхен, Цюрих, Брюксел, Амстердам и Нюрнберг. Йоана Буковска-Давидова сподели в аванс, че подготвя иновативен интерактивен моноспектакъл, който ще се играе на сцената на „Нов театър“ – НДК и ще представлява комбинация между театър и кино с препратки към виртуалната и добавената реалност.

Любомир Ковачев, на когото са поверени главните мъжки роли както в „Поручик Бенц“, така и в „Антихрист“, сподели някои свои мисли за образите му в двата спектакъла по световни класики, каквито са творбите на Емилиян Станев и Димитър Димов. „Важно е театърът, който правиш да има мисия. Ние не можем да променим хората, но можем да вкараме в тях бацил – да ги накараме да си задават въпроси и да помагаме на зрителите да развиват въображението си.“, сподели Любомир Ковачев, като отбеляза, че сцената на „Нов театър“ – НДК е „място, където се създава нов поглед към театъра.“. Той сравни  българската и френската театрална школа, която е завършил, като отбеляза, че френският театър не е действен като българския, а е театър на словото и родните актьори са по-добри, защото имат силен вътрешен заряд и мощ.

Стефан Плачков – режисьор на спектакъла „Ла Комедия“, в който играе и главната мъжка роля, съобщи за новата възможност публиката да съчетае всяко от представленията с чаша вино и вечеря след като излезе от залата. Той обяви, че спектакълът ще се играе и в навечерието на новата година на 31 декември от 18:00 часа, когато зрителите могат да очакват приятни изненади и подаръщи. Стефан Плачков  сподели също, че „Трио Плачкови“ се подготвят за предпразнично турне във Франция от 10 до 19 декември.

Билети на касите: Билетен център НДК 02 / 916 63 00;