Иван Дреновички: Държава, производители и търговци могат да влияят на цените на горивата
Секция: ИКОНОМИКА
16 Ноември 2018 08:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Дреновички: Държава, производители и търговци могат да влияят на цените на горивата

/КРОСС/ И държавата, и производителите, и търговците на горива имат механизмите, с които да влияят на цените на бензина и дизела. Тезата е на бившия директор на „Булгартрансгаз“ Иван Дреновички, съобщава БНР. По думите му има начин цените на горивата да паднат с 20 стотинки за литър заради поевтиняването на петрола на световните пазари.

„Това е възможно единствено и само при желание за провеждане на една пазарно-ориентирана политика от страна на съответните търговци. Ние имаме конкурентен пазар, имаме производители и то не един, имаме възможност за внос от съседни страни, но така или иначе възможността за намаляване на цените, което е предвидено и в закона, е свързано със съответните запаси, които търговците са задължени да съхраняват. При намаляване на цените на петрола в световен мащаб, съответните компании, вериги, търговци на нефтопродукти да предприемат тази мярка с оглед освежаване на техните запаси“, обясни той.

Дреновички е категоричен, че освен чрез акциз, ДДС и митнически режим, държавата има възможност да оказва влияние и чрез стриктното изпълнение на запасите:

„В момента е съвсем логично пазарно поведение – когато един голям производител види, че има цени, които намаляват по отношение на суровия петрол, да се търси освобождаване от резервите и запасите, като намали цената“.

Според него временни мерки, като промяна на наредбата, за да може да се промени касовия бон, по скоро ще обремени пазарно-ориентираните легитимни търговци, отколкото да помогне за информираността на клиента.

По думите му България има една от най-ниските цени в региона. Затова Дреновички подчерта, че трябва да сме много внимателни, когато говорим за предоговаряне на дългосричния договор между „Булгаргаз“ и "Газпром“.