150 събития в 16 града в Нощта на театрите
Секция: КУЛТУРА
16 Ноември 2018 08:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
150 събития в 16 града в Нощта на театрите

/КРОСС/ 150 представления в стандартен и нестандартен час, пърформанси, форматни събития, изложби, "отворени врати" и театрални пътешествия зад кулисите, NT Live, флашмобове, импро театър, Театър на бар стола, прожекции, изключително богата детска програма в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Габрово, Симитли, Добрич, Плевен, Кърджали и Шумен ще предложи шестото издание на Нощ на театрите. Тази година кампанията за инициативата лансира посланието "Очи в очи с театъра", с което иска да сближи още повече театралното изкуство и неговата публика. Над 1300 творци от различни театрални стилове стават част от европейската платформа и ще представят своите продукции в над 90 места в 16 града.

Проявата, освен театралните сцени, ще превземе и дигиталното пространство. В 6-часовото онлайн студио на 17 ноември всички посланици на Нощта ще застанат очи в очи със своите почитатели. Темата ще е "Театър, опера, балет" - в и отвъд сценичното говорене. А зрителите ще могат предварително или по време на излъчването от 11 до 17 ч. да задават въпроси. Локация на първото по рода си живо театрално студио ще е ЧитАлнЯта. 

За поредна година най-верните фенове на театралното изкуство ще имат възможността да надникнат зад кулисите на най-големия театър у нас. Вълнуващата разходка в Народния (с предварително записване), ще докосне хората до някои от най-съкровените места, където се ражда магията, наречена Театър.
По традиция Нощта на театрите в Софийската опера и балет ще започне от сутринта. Няколко тура "Операта отблизо" ще срещнат зрителите с вълшебни места, както и с тънкостите в сценографията, сценичния грим и премиерата на "Симон Боканегра". Часове преди официалната премиера на "Палячи" на софийска сцена творческият екип и световноизвестният тенор Калуди Калудов ще общуват с публиката. Оперното и цирковото изкуство си подават ръка и заедно представят изумителния спектакъл под купола на цирк "Балкански" от 14 ч. Входът е свободен.

NТ Live на National Theatre London и British Council гостува с трагедията на Шекспир "Макбет". Прожекцията ще започне в 19 ч. едновременно в 6 киносалона на "Синема сити" в София, Пловдив, Русе, Стара Загора и Бургас.
Спектакли от Германия, Израел и Черна гора гастролират в Нощта. "Опиянение и гняв. Изследване върху авторитарния характер" (в Театър "Азарян"), "Гравитас" (в ДНК) и "Капиталът" (в ДТ "Стоян Бъчваров" във Варна) са чуждестранните заглавия. 1000 деца ще гледат безплатно куклен театър - 10 детски градини от София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Добрич, Кърджали и с. Първомай (обл. Петрич) ще се докоснат до театралното изкуство часове преди официалното начало на Нощта.

С три представления и билети от 4 лв. Театър НАТФИЗ ще отбележи Нощта на театрите. През целия съботен ден касата ще предоставя възможност на посетителите да купят билети на същата цена за всяко заглавие през ноември и декември. Тя ще остане непроменена до 19 ч., когато продажбите ще приключат и ще започнат представленията: "Процесът" по Кафка на абсолвентите на проф. Иван Добчев, танцовият спектакъл "Нова земя" на студентите на проф. д-р Петя Цветкова и "Вечер на класа" на второкурсниците на проф. Пламен Марков.