Русия може да затвори напълно Азовско море за украински кораби
Секция: Русия
16 Ноември 2018 09:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия може да затвори напълно Азовско море за украински кораби

/КРОСС/ Русия може да затвори напълно Азовско море за украински кораби, пише руският вестник "Московский Комсомолец", цитиран от Фокус.

Съветът на федерацията коментира задържането на петнадесет кораба от Украйна заради посещения в пристанищата на Крим. Понастоящем задържаните съдове се намират в пристанищата Бердянск и Мариупол. Руската страна се опитва да разбере дали между тях има съдове от Руската федерация.

Франц Клинцевич, член на комисията по отбраната на Съвета на Федерацията, коментирайки напрегнатата ситуация в Азовско море след като Украйна задържа 15 кораба за пътувания до пристанищата на Крим, заяви, че такива действия на Киев могат да предизвикат остър отговор от Москва, като цялата акватория на Азовско море да бъде затворена за украинските кораби.

"Неотдавнашните действия на Киев са пълен произвол - няма значение дали става дума за задържане на руски или чуждестранни съдове, те са влезли законно в пристанищата на Крим, но Киев буквално бута Москва към остри репресивни действия. Украйна нарушава споразумението за Азовско море, от което само тя ще пострада ... Ние можем да блокираме Азовско море за всякакви украински съоръжения за плуване за минути и не изключвам, че такива действия могат да последват ", каза Клинцевич.

В същото време високопоставен представител на Министерството на външните работи на Руската федерация заяви, че засега руската страна няма намерение да увеличава военноморското си присъствие в Азовско море.
"Русия няма военни бази в Азовско море, а руските военни кораби основно осигуряват безопасността на кримския мост. В Азовско море не се планира никакво военно натрупване", заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Григорий Карасин, цитиран от TAСС.

В същото време дипломатът призна, че действията на украинската страна, като например задържането на руски съдове и изявления за създаването на военноморска база в Бердянск, засилват напрежението в региона.
По-рано службата за гранична охрана на Украйна обяви за ареста на 15 кораба, които преди това са посетили кримски пристанища без разрешение от украинската страна.