Електронната уикенд винетка ще струва 10 лв.
Секция: Автомобили
16 Ноември 2018 18:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Електронната уикенд винетка ще струва 10 лв.

/КРОСС/ В зависимост от вида на превозното средство между 70 лв. и 175 лв. ще е компенсаторната такса за автомобилите без платена пътна такса.

10 лв. ще струва електронната уикенд винетка за леките автомобили, която ще влезе в сила от 1 януари 2019 г. Това предвиждат публикуваните за обществено обсъждане предложения за изменение и допълнение в Тарифата за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура”.

Промените са свързани с влезлите в сила промени в Закона за пътищата, които предвиждат от 1 януари 2019 г. да има още един вид винетка за леките автомобили, както и заплащането на компенсаторна такса от всички видове превозни средства, които ползват пътната мрежа без платена такса.

Електронната уикенд винетка ще важи от 12,00 ч в петък до 23,59 ч в неделя.  Очаква се уикенд винетката да бъде предпочитана повече от седмичните и месечните винетки от шофьорите на леки автомобили, които по-рядко пътуват по платената пътна мрежа.

В предложените промени в Тарифата е посочен и размерът за компенсаторната такса, която ще се налага на нарушителите, които не са  платили за ползването на републиканската пътна мрежа. За превозни средства над 12 тона тя ще е 175 лв., за превозни средства между 3,5 т и 12 тона - 125 лв., а за леките автомобили до 3,5 т - 70 лв.

Предложеният размер на компенсаторната такса за различните категории пътни превозни средства ще има санкционираща функция при заплащането й на място на служителите на пътя на Националното тол управление. С платената такса санкционираният автомобил ще може дапродължи пътуването си в рамките на денонощието.

Разчетът на експертите, работещи по определяне размера на компенсаторната такса, първоначално предвиждаше размерът й да е по-нисък. Но след направени анализи и по препоръка на консултанта на АПИ – Световната банка, се оформи становището, че по-висока компенсаторна такса е по-ефективна и ще има по-добър дисциплиниращ ефект спрямо шофьорите, които не заплащат дължимите пътни такси.

Предвидена е и възможност шофьорите на превозни средства с чуждестранна регистрация да могат да плащат уикенд винетката и компенсаторните такси и в евро.

Предложенията за изменения и допълнения в Тарифата за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура” може да видите ТУК.