Световен ден на недоносените деца
Секция: ЛЮБОПИТНО
17 Ноември 2018 10:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световен ден на недоносените деца

/КРОСС/ На 17 ноември се отбелязва Световния ден на недоносените деца. В Европа общият брой на преждевременно родените бебета годишно е около 500 000, а в световен мащаб числото надхвърля 15 милиона.

Недоносените деца на практика представляват най-голямата група малки пациенти, а броят им продължава да нараства, пише в свой материал БГНЕС.

Тенденцията за раждане на недоносени деца се запазва в годините. В България преждевременните раждания годишно са около 6000. На национално ниво делът им е малко над 10% от всички раждания, колкото е и средното равнище за Европа.

Ключов фактор за развитието на недоносените бебета е експертизата на лекарите и базата за постродилна грижа. Грижата за едно недоносено бебе може да достигне 1000-2000 лв на ден.

У нас софийският Майчин дом проследява най-тежките бременности и е единствената АГ болница в страната, която предлага комплексна услуга за профилактика на бременността, включваща ехографски изследвания, биохимичен скрининг и неинвазивни ДНК тестове, ръководени от Национална генетична лаборатория.