Финландия е привикала руския посланик заради заглушаването на GPS сигнали
Секция: СВЯТ
17 Ноември 2018 17:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Финландия е привикала руския посланик заради заглушаването на GPS сигнали

/КРОСС/ Финландия е привикала руския посланик във връзка с твърденията, че Москва стои зад заглушаването на сигналите на глобалната сателитна навигация (GPS) в Лапландия по време на неотдавнашните учения на НАТО, потвърди днес външното министерство в Хелзинки, съобщава БНР

Посланик Павел Кузнецов „бе поканен в министерството в понеделник да обсъждане на въпроси с GPS", заяви говорителка на ведомството пред АФП.

Премиерът Юха Сипиле каза по-рано, че заглушаването на GPS сигналите в Арктическия регион излага на риск гражданската авиация.

Заглушаването съвпадна с учението „Традънт джънкчър 18" („Единен тризъбец 18") - най-големите маневри на алианса след края на Студената война, което се проведе от 25 октомври до 7 ноември в Норвегия, до границата с Русия.

Преди учението Русия каза, че ще вземе ответни мерки, като посочи, че маневрите са „антируски".

В четвъртък Финландия заяви, че подкрепя оценката на Норвегия, че руските сухопътни сили на Колския полуостров, близо до границата с Норвегия, са отговорни за заглушаването на GPS сигналите.

„Източникът на намеса е очевиден за нас, а Норвегия има същата експертиза", заяви финландският външен министър Тимо Суони.

Русия нарече твърденията „неоснователни".

Нарушението на GPSвръзката принуди финландското и норвежкото гражданско въздухоплаване да предупреди пилотите, че сигналите в североизточна Лапландия са нестабилни.

Пред септември 2017 г. властите в Норвегия заявиха, че заглушаване на GPSсигнали е повлияло на полетите в северната част на страната по време на руското учение „Запад".