Тереза Мей за Брекзит: Идните седем дни ще бъдат решаващи
Секция: СВЯТ
19 Ноември 2018 08:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тереза Мей за Брекзит: Идните седем дни ще бъдат решаващи

/КРОСС/ След седмица на политически хаос, заради споразумението за Брекзит, Великобритания се готви за още напрегнати дни. Договореното с Брюксел беше одобрено от правителството, но последваха оставки на министри, а сега предстои гласуване в британския парламент с твърде неясен изход, съобщава БНТ.

Плана, който отстоява премиерът Тереза Мей, все така среща среща съпротива от опозицията и от нейната консервативна партия.

В края на една тежка седмица британският премиер и водещи политици си поделиха телевизионния ефир, за да изложат за позициите си по сделката с Брюксел. Тереза Мей каза пред телевизия "Скай Нюз", че предстоят още преговори между Лондон и Брюксел по условията за Брекзит и на 25 ноември ще има извънредна среща на върха на Евросъюза.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Идните седем дни ще бъдат решаващи. Става дума за бъдещето на тази страна, за препитанието на хората. За бъдещето на децата и внуците им.

Вариантите за бъдещето на сделката са много - от предоговаряне, до нов референдум за напускане на Евросъюза. Най-трудно изглежда прокарването в парламента. Опозицията потвърди, че няма да подкрепи споразумението с Брюксел.

Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: Не смятаме, че то служи на интересите на страната. Правителството трябва спешно да го предоговори.

Депутатите от Шотландската национална партия също ще гласуват против.

Никола Стърджън, първи министър на Шотландия: Споразумението за напускане, а аз минах всичките над 500 страници, има недостатъци, но по-важното е, че в него няма яснота за бъдещите отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз.

Мей не успя да преодолее съпротивата и в своята консервативна партия.

Доминик Рааб, бивш министър за Брекзит: Ще подпишем приемането на правила и закони, съставени от други членки на Евросъюза, без да се взема предвид ситуацията във Великобритания. Никоя демократична страна в историята не е подписвала такова нещо.

В тази битка на карта е поставена съдбата на премиерския пост. Депутати консерватори изпратиха писма до председателя на партийна комисия с искане за вот на недоверие на Мей. Нужната бройка от 48 писма засега не е достигната. Но напрежението продължава.