Шансовете за успех на сделката за Брекзит - коментира британската преса
Секция: Анализи
19 Ноември 2018 10:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шансовете за успех на сделката за Брекзит - коментира британската преса

/КРОСС/ Премиерът Тереза Мей заслужава нашата подкрепа, призовава в заглавие лондонският "Дейли телеграф" по повод подготвяното споразумение за Брекзит и внасянето му в Камарата на общините за одобрение.

От влизането на Великобритания в общността досега "ние никога не се движехме в една посока", казва авторът на статията Лиъм Фокс, който винаги е вярвал, че Великобритания един ден ще напусне ЕС. Цитирано е оригиналното мнение на опитния евродепутат от Германия Ханс-Олаф Хенкел, че "Великобритания е влязла във футболен клуб, а Брюксел е решил да се играе голф", съобщава 24 часа.

Светът много се е променил през периода от 70-те години насам, променила се е и британската икономика. Сега Обединеното кралство е пета икономика в света и стои все по-добре на краката си. Публичните финанси са по-силни, има съживяване на износа (ръст от над 10 на сто през 2017 г.), а и по данни на ООН Великобритания има много добри показатели от първите шест месеца на тази година, оптимистично констатира "Телеграф".

Сделката за Брекзит е класическо предателство, така че защо лейбъристите трябва да са съучастници в това, пита "Гардиън". Според вестника елитът на консерваторите тласка страната към пропаст, а опозицията все все още има възможност да предотврати това и да поиска нов народен вот.

Понастоящем пред страната има три варианта и парламентът едва ли ще е в състояние да направи смислен избор между тях: приемане на споразумението в настоящия или в леко променен вид, невъобразим хаос от изход "без сделка" или оставане в ЕС. От само себе си се разбира, че напускането на ЕС без споразумение би бил най-големият кошмар и това е една от причините, поради които решителността на лейбъристите да гласуват срещу сделката на Мей не е лишена от рискове. И за да бъде избегната националната катастрофа, Лейбъристката партия трябва подеме условното твърдение на лидера Джереми Корбин, че евентуален нов референдум" е "вариант за бъдещето" и да се обяви за нов народен вот за Брекзит.