Премиерът разпореди проверка на БГ паспортите, издадени в последните пет години
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Ноември 2018 15:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Премиерът разпореди проверка на БГ паспортите, издадени в последните пет години

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов е възложил на МВР и ДАНС да направят проверка на българските документи за самоличност, издадени на чужди граждани през последните 5 години.

Борисов е поискал резултатите от проверката да са налице във възможно най-кратък срок, съобщиха от правителствената пресслужба.

През октомври прокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина (ДАБЧ) и задържа над 20 души в рамките на спецоперация по разследване на търговия с български документи за самоличност. Акцията дойде след години на политически коментари и медийни публикации, които свързваха ведомството с неправомерни практики.

Шефът на ДАБЧ Петър Харалампиев и главният секретар Красимир Томов се оказаха сред арестуваните. Двамата бяха оставени от съда за постоянно под стража.

Номинираният от ВМРО за ръководния пост Харалампиев е посочен от обвинението за лидер на престъпната група в агенцията, занимавала се с корупционни практики при издаването на български документи.

Част от политиците от "Обединени патриоти" видяха в случилото се атака срещу националистическото обединение, а партията на Красимир Каракачанов побърза да се разграничи от шефа на ДАБЧ.

Заедно с Харалампиев беше задържан и един от сочените за посредници – сърбинът Марко Стойов. 

По време на едно от заседанията по мярката за неотклонение защитата на Харалампиев посочи, че той не е бил в страната на датите, за които обвинението твърди, че са получавани подкупи.

Според прокуратурата обаче той е получил няколко рушвета, като в единия от случаите е прибрал 5000 евро, а в останалите – по 350 евро.