Студът и по-малкото слънце водят до алкохолизъм
Секция: ЛЮБОПИТНО
19 Ноември 2018 18:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Студът и по-малкото слънце водят до алкохолизъм

/КРОСС/ Хората, които живеят при студен климат и с по-малко слънце, е по-вероятно да посягат повече към алкохола, сочат резултатите от нови изследване по въпроса. Американски учени са установили връзка между средните температури, часовете на греене на слънцето и пиенето на алкохол за оправяне на настроението. Данните от 193 страни доказват, че климатът допринася за по-висока честота на прекомерна употреба на алкохол и чернодробно заболяване.

Шотландски лекар призова за ограничения в рекламата на алкохол през зимните месеци. Той разширява кръвоносните съдове и увеличава притока на топла кръв към кожата. Пиенето също така е свързано с депресията, която е по-разпространена, когато слънчевата светлина е оскъдна. Проучването използва данни от Световната здравна организация (СЗО) и Световната метеорологична организация.

"Сега имаме нови доказателства, че времето, и по-специално температурата и количеството слънчева светлина, на които сме изложени, оказва силно влияние върху количеството алкохол, който консумираме. Освен това потреблението на алкохол, свързано с времето, е пряко свързано с шансовете ни да развием най-опасната форма на чернодробно заболяване - цироза, което в крайна сметка може да доведе до чернодробната недостатъчност и смърт", обясни медицински съветник към клиника за рехабилитация при употреба на наркотици и алкохол в Шотландия.

Доказателство за връзката с климата стана измвестна, след като СЗО представи нови данни за консумацията на алкохол в Европа на срещата на върха в Единбург. Там беше посочено, че нивата остават високи и че почти половината от възрастното мъжко население е изложено на риск от краткосрочни и дългосрочни здравни и социални проблеми, дължащи се на вредните модели на пиене.

По-рано тази година в Шотландия влезе в сила законодателство относно минималното ценообразуване на алкохола в опит да се справи с проблемното пиене.