Валидираха пощенска марка с лика на цар Борис III
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Ноември 2018 11:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Валидираха пощенска марка с лика на цар Борис III

/КРОСС/Стогодишнината от възкачването на трона на Цар Борис Трети е знаменателна, не само защото той е забележителна личност, но и защото българският държавник и политик е бил страстен почитател на филателното изкуство. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на валидирането на специална пощенска марка, посветена на годишнината. Печатът за пускане в употреба бе поставен заедно с наследника на българския монарх - Симеон Сакскобургготски.

Образът на Цар Борис Трети многократно е бил увековечаван в редица пощенско-филателни издания, каза още министър Желязков. Той припомни, че пощенска марка от края на 19-ти век, е посветена на приемането  на православието от младия Борис. По-късно, филателията отбелязва през 1918 година, възкачването му на престола едва на 24 години, за да поеме през трънливия път на своята съдба, неразривно свързана с съдбата на българския народ и българската държава. „Преди 5 години, през  2013 година, също имаме издание, което бе посветено на кончината на Цар Борис Трети“, добави министърът.

„Тези събития не само ознаменуват паметта, свързана с личността на Цар Борис Трети, но и помагат по един различен начин да се запознаваме и да се докосваме до неговото дело и жизнен път. Младите поколения имат възможност и по този начин, да опознават нашата история с нейните трудни и противоречиви пътища“, добави още Росен Желязков.