Николай Николов: Имам сериозни съмнения, че 155-то ОУ се закрива, за да се използва сградата за нещо друго
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Ноември 2018 17:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Николов: Имам сериозни съмнения, че 155-то ОУ се закрива, за да се използва сградата за нещо друго

/КРОСС/ Николай Николов,  общински съветник в СОС от групата на „БСП-лява България”, в разговор с Деница Гацинска в предаването „Какво работят за София софийските избраници?“ в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Закриването на 155-то основно училище.

Николай Николов обясни, че решението е било взето на заседание на СОС от 8 ноември. Докладът на кмета на район Панчарево е бил в размер на половин страница и докладна записка от директорката на училището също в рамките на половин страница. Общинският съветник заяви, че е поставил в зала 7-8 съвсем конкретни въпроса, но кметът на район Панчарево не е присъствал. Той се е опитал да получи отговор дали е било направено всичко възможно за запазването на училище, вярно ли е, че родителите записват децата си в училището в Казичене заради проблем с ромското присъствие и т.н. Николов даде пример с остров Хокайдо в Япония, където цяла ж.п. гара се поддържа в оперативно състояние само заради един пътник – момиче, което трябва да пътува 35 километра, за да стигне до гимназията си. След като тя завършва образованието си, тогава правителството закрива гарата. На тези въпроси се е опитал да даде отговор заместник-кметът Тодор Чобанов, но те са били напълно незадоволителни. „Той ми каза да поставя тези въпроси в комисията по образование, на която аз не съм член и отговори с гръмкото изречение – „В Япония не е имало комунизъм!”. Аз отговорих, че това е училище със 142 годишна история. Оцеляло е през турско робство, две световни и две балкански войни, но през 2018 г. при управлението на ГЕРБ не успя да оцелее!”, заяви общинският съветник.

Николай Николов обясни, че се е запознал на място с обстановката. Базата на училището е в добро състояние. Детската градина обаче, която се намира в двора на училището, е напълно разбита. В селото има деца в училищна възраст. Интересно е също така, че през миналата година е бил направен скъпо струващ ремонт на покрива. Общинският съветник заяви, че буди недоумение фактът, че комисията по образование е решила да даде на ресорния кмет задачата, в случая Тодор Чобанов, когато училището бъде закрито да се договори с някое частно училище, което да поеме сградата. Въпросът е, ако няма в момента деца в селото и затова го закриват, защо се предполага, че като го дадат на частно училище ще има. „Не искам да говоря без доказателства, но явно е предвидено тази сграда да бъде използвана за нещо друго! Продължавам да следя случая и вашите слушатели ще бъдат първите, които ще разберат, когато стигна до някакви документи и до някакви решения в бъдещето за какво ще бъде използвана тази сграда!”, категоричен бе общинският съветник.

Кампанията му срещу травеститите и проститутките по бул. „Христо Ботев” и за изгонването на хамалите от площад „Македония”.

Николай Николов заяви, че на първото заседание на общинския съвет след лятната почивка е предал тези 1031 подписа, които е събрал от недоволни граждани. Йорданка Фандъкова е отговорила, че ще направи специална среща със СДВР, на която да присъства и Николов, на която да бъде потърсено решение. Общинският съветник обаче заяви, че кметът не си е удържала на думата, такава среща не е проведена и проблемът все още е актуален. На практика тези над 1000 граждани са били излъгани от управляващите.„Продължават да са всяка вечер там травеститите, всяка сутрин да са хамалите и това, което се бях зарекъл, че ще ходя, ще ги снимам и ще отбелязвам и на страницата на СДВР, и на страницата на г-жа Фандъкова във фейсбук, че наистина продължава да има такъв проблем, който е в центъра на София.

Защото едно от главните твърдения беше, че те отдавна ги няма и не присъстват там. Но г-жа Фандъкова не си спази обещанието, среща не е правена и в комисията по обществен ред и сигурност не е повдиган този въпрос, както и за промените в съответните две наредби. Аз се чувствам излъган, както и гражданите и очевидно трябва да поемаме нещата в свои ръце!”, завърши Николай Николов разговора си с Деница Гацинска в предаването „Какво работят за София софийските избраници?“ в ефира на Радио К2 на 20 ноември 2018 г.