Експертна подкрепа за малкия бизнес
Секция: ИКОНОМИКА
20 Ноември 2018 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експертна подкрепа за малкия бизнес

/КРОСС/ Представители на ЕБВР и Министерството на икономиката разясняват възможностите за подкрепа за растеж и повишаване на конкурентоспособността.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в партньорство с Министерството на икономиката и община Пловдив организира информационен бизнес форум на тема „Искаш бизнесът ти да расте? Ние имаме ноу-хау.“ Той ще се състои в голямата заседателна зала на Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив на 28 ноември 2018 г. от 9:30 ч.

За участие са поканени представители на всички малки и средни компании от Пловдив и региона. Целта на форума е те да се запознаят с възможностите, които дава програмата "Подкрепа за малкия бизнес" на ЕБВР. Чрез нея фирмите могат да получат местна и международна експертна помощ за развитие и растеж в различни области като стратегия, маркетинг, финансов мениджмънт, енергийна ефективност и др.

В рамките на форума предприемачи от региона ще споделят личния си опит от процеса на кандидатстване, одобрение и изпълнение на проект по програмата.

Представители на Министерството на икономиката ще запознаят участниците във форума с акцентите в Иновационната стратегия на Република България и Националната стратегия за подпомагане на малки и средни предприятия (МСП) на Министерството на икономиката. Присъстващите ще научат за новите моменти в двете стратегии за следващия рамков период 2021–2027 г. и за възможностите за подпомагане на бизнеса чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“.

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия ще представи мерките за насърчаване на конкурентоспособността на МСП и възможностите за подкрепа на малкия бизнес чрез новата Европейска асоциация на организациите за насърчаване на търговията. Българската агенция за експортно застраховане ще обясни как износителите и търговците на местния пазар могат да застраховат вземанията си при работа на отложено плащане.

От община Пловдив ще представят инициативи на общината за увеличаване на инвестициите в региона и подпомагане на бизнеса.

В края на форума е предвиден дискусионен панел, в който присъстващите представители на бизнеса да разкажат за предизвикателствата, които срещат в ежедневието си и да потърсят диалог с институциите, от които зависи решаването на проблемите им. Очакванията са те да зададат всички въпроси по отношение програмата „Подкрепа за малкия бизнес“ на ЕБВР на екипа, който я управлява в България.

С форума в Пловдив започва поредица от информационни срещи с бизнеса в страната, за да могат повече компании да се възползват от експертната помощ.

Участието във форума е безплатно, но е необходима регистрация на a.baklova@vando.bg.

Срок за регистрация  - 26 ноември 2018 г.

За програмата „Подкрепа за малкия бизнес“ на ЕБВР

Донори на програмата за България: Европейският консултантски център по инвестиционните въпроси и Европейският съюз.

За година програмата е подкрепила реализацията на 23 проекта, а други 20 очакват одобрение. Общата стойност на отпуснатата безвъзмездна помощ от старта на програмата до днес е 210 361 евро в проекти на обща стойност 309 032 евро. 8 от реализираните проекти са извън София.

От заявяването на интерес до одобрението на проекта минава не повече от 1 месец.

Безвъзмездната помощ се получава до 1 месец след приключване на проекта. По програмата са квалифицирани 55 консултантски компании.