Елеонора Лилова: Най-ярката характеристика на конвенцията е, че представя децата като пълноправни носители на права
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Ноември 2018 16:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Елеонора Лилова: Най-ярката характеристика на конвенцията е, че представя децата като пълноправни носители на права

/КРОСС/ "За мен е огромна чест да участвам в днешното събитие, което агенцията, съвместно с УНИЦЕФ България организираме, в партньорство с Комисията за децата, младежта и спорта на 44-тото Народно събрание" - това каза Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). С днешното събитие ние отбелязваме 29 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето и при тази наситена със събития и официални прояви седмица, нека да си кажем, че децата за втори път в годината си имат своя празник, коментира тя.

Причината за значимостта на конвенцията, 29 години след нейното подписване, да бъде толкова важна, се корени в обединените усилия на държавите по света, за да може децата и техните интереси, да бъдат защитени по най-добрия начин. Най-ярката характеристика на конвенцията е, че представя децата като пълноправни носители на права, без в същото време да пренебрегва потребностите от грижа и закрила, заяви още председателят на ДАЗД. Успехът, който постига на международната сцена, е ясен знак, че на децата вече се гледа като на членове от обществото - с права и свободи, които заслужават уважение и зачитане.

Благоденствието на децата отразява качеството на живот в рамките на всяко общество. Националната стратегия за детето е възможност да се подобри състоянието и качеството на живот на децата в България. Тя е декларация за подкрепа на родителите, покана за всеки, който работи с деца, да работи заедно и по-ефективно, коментира още Елеонора Лилова. Стратегията според нея е също насърчаване на децата да станат повече ангажирани в организирането на собствения си живот.

Най-вече стратегията предоставя визия за бъдещето - няма нищо по-важно от осигуряването на нашите деца и младите хора да достигнат пълния си потенциал, да живеят щастливо живота си, способни да допринесат напълно за развитието на нашето общество, коментира още председателят на ДАЗД. Тя добави, че е от жизненоважно значение да се съсредоточат усилията и ресурсите, за да се гарантира, че децата и младите хора, се радват на най-доброто начало в живота.