Sofia - Smart City Hackathon - технологиите за градска мобилност
Секция: Технологии
22 Ноември 2018 08:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Sofia - Smart City Hackathon - технологиите за градска мобилност

/КРОСС/ Sofia - Smart City Hackathon ще се проведе на 28 и 29 ноември в НДК като част от международния технологичен форум Global Tech Summit. Той ще бъде официално обявен по време на церемонията по откриването на най-мащабното събитие за софтуерна разработка в региона на 27 ноември в зала 3 на НДК.

Хакатонът ще събере заедно технологични експерти, разработчици на софтуер, предприемачи, студенти и преподаватели от университетите и технологичните училища в страната, представители на ИТ индустрията, които имат отношение към използването на съвременните технологии за развитието на градовете и създаването на т.нар. смарт инфраструктури в полза на обществото.

Събитието се организира от Innovation Center, със съдействието на Столична Община, а негов инициатор е софтуерната компания Tumba Solutions, която ще осигури първоначален капитал за реализация на предложението с най-голям капацитет. Хакатонът има подкрепата на Национална дигитална коалиция, браншовите ИТ асоциации, водещи технологични компании и световноизвестни личности с влияние в технологичния свят.

В същото време инициативата няма да има стандартния състезателен характер - липсват комисии и жури. Основната задача на Sofia - Smart City Hackathon е да се обсъдят проблемите, свързани с градската мобилност и да провокира генерирането на идеи, които да бъдат оформени като предложения.

Ментори и основни двигатели на хакатона ще бъдат световни имена от водещи технологични компании като IBM, Bosch Software Innovations, Meltwater, Botanic и други, които ще споделят своя опит и ще подпомогнат участниците да формулират идеи за технологични решения в полза на обществото.

Крайната цел на Sofia - Smart City Hackathon е да бъдат избрани предложенията, които са изпълними и имат потенциал, а наградата е именно реализация на добра идея, която да има явен принос в технологичното развитие на столицата.

Всеки, който има интерес към подобряването на придвижването в градска среда, а именно как да го направи по-достъпно и ефективно, чрез технологии и иновации достъпни за жителите на София, може да се включи в инициативата като се регистрира тук.

Желаещите да се включат следва да посочат проблем, идея или цялостно предложение, свързано с градската мобилност. Вратите са отворени за всички, които имат отношение и желаят да участват дейно в дискусията за подобряване на придвижването в столицата.