Чили апелира за връщане на статуя от Великденските острови
Секция: СВЯТ
22 Ноември 2018 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чили апелира за връщане на статуя от Великденските острови

/КРОСС/ Делегация от Великденските острови, които са част от територията на Чили, пропътува хиляди километри до Великобритания. Причината - апел за връщането на тяхна статуя, която е част от експонатите на Британския музей. 

Статуята, която е на показ в Британския музей, била открадната от британски комодор през 19-ти век, за да бъде подарена на кралица Виктория. Според чилийската делегация, каменната фигура е част от националното богатство на държавата и като такова, тя трябва да бъде върната.

Тарета Рапу - губернатор на Великденските острови: "Ние оценяваме факта, че пътувате дълго до островите, тъй като те са много отдалечено място. Но, вие държите статуята ни вече 150 години. Бихме искали да си я върнем."

Във вторник делегацията посети музея и отслужи специална церемония, по време на която бяха изпълнени традиционни песни и беше поднесена пръст от Великденските острови.

В миналото статуята е носила името "Скритият приятел", но след нейното преместване в Англия през 1868 година, островитяните я наричат "Откраднатият приятел". 

Директорът на Британския музей Хартвиг Фишер се съгласи да проведе бъдещи разговори за постигане на съгласие с чилийската страна.