БСП призовава МС да отмени разрешение за концесия за добив на инертни материали в с. Катуница
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Ноември 2018 10:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП призовава МС да отмени разрешение за концесия за добив на инертни материали в с. Катуница

/КРОСС/ Парламентарната група на „БСП за България“ подкрепя с подписка искането на жителите на с. Катуница да бъде отменено Решение на МС №85/9.02.2018г. за концесията на инертни материали. „Темата е изключително чувствителна за българите от тази част на плодородна България, защото през годините са унищожени близо 2000 дка земеделски земи, като не е извършвана никаква рекултивация“, заявяват народните представители.

Според БСП в момента продължава незаконният добив в района и независимо от многото сигнали, контролните органи си затварят очите пред редица нарушения. „Вследствие на това, се наблюдава спадане на подпочвената вода, която е основен източник за напояване на селскостопанските култури в района. Наблизо се намират основните водоснабдявания на град Асеновград и село Катуница. При продължаващ добив на инертни материали на голяма дълбочина, може да намалее дебитът на сондажните кладенци, които снабдяват с питейна вода двете населени места“, пише още в мотивите. Депутатите от левицата обясняват, че наблизо се намират две бивши сметища и две действащи депа за отпадъци. „Редно е да се споменем, че в началото на 90-те години, след обществен натиск и блокиране движението на машините на държавната фирма „Кариери“ АД, бе преустановена дейността й в района.

Притеснително е, че след като държавата в началото на 90-те години вижда основание в исканията на гражданите, в днешно време продължават да се дават разрешения за разкриване на концесии. Към настоящия момент, в ареала от с. Катуница до гр. Асеновград, има четири действащи кариери и е недопустимо разкриването на нови“, категорични са от левицата.

Депутатите от "БСП за България" подчертават, че наскоро бе проведен местен референдум в с. Катуница. „Населението изрази своето мнение чрез гласуване и резултатът е впечатляващ: от 924 гласували, 904 жители се обявяват против разширяване добива на инертни материали, а това са 98% от изразения вот“, подчертават от левицата.