ГДБОП и Специализираната прокуратура неутрализираха престъпна група за трафик на мигранти
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Ноември 2018 12:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ГДБОП и Специализираната прокуратура неутрализираха престъпна група за трафик на мигранти

/КРОСС/ Специализираният наказателен съд определи мярка „задържане под стража“ на двамата организатори

Петчеленна престъпна група за трафик на мигранти през страната е неутрализирана на 19 ноември 2018 г. при операция на служители на ГДБОП, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура. Събраните до момента данни сочат, че групата е била сформирана през февруари т.г.  и е действала най-активно в областите Бургас и София. Двамата организатори лично подбирали участниците и разпределяли техните функции в престъпното сдружение – намиране на помещения за престой, осигуряване на храна и на транспорт за нелегално преминаващите чужденци. В хода на операцията са извършени множество претърсвания в жилища, помещения и автомобили, откъдето са иззети голям брой доказателства за престъпната дейност. Те се подкрепят и допълват от показанията на свидетели, дадени пред съдия. В дома на единия от организаторите е намерен и незаконен боен пистолет. Другият е осъждан отново за трафик на чужденци през България (престъпление по чл. 280 от НК), като изпитателният срок на отложеното му условно  наказание не е изтекъл.

Специализираният наказателен съд е определил мярка „задържане под стража“ на двамата организатори. Един от участниците в групата е задържан в ареста по друго дело (което вече е присъединено към производството на Специализираната прокуратура), а на другите двама са  наложени от наблюдаващия прокурор мерки за неотклонение „парична гаранция“ и „подписка“.

Разследването установява дали има и други лица, действали по поръчение на престъпната група, както и евентуални връзки на участниците с трафиканти от съседни държави.