Сътрудничеството в сферата на сигурността и борбата с нелегалната миграция обсъди президентът Радев с Самех Шукри
Секция: ПОЛИТИКА
22 Ноември 2018 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сътрудничеството в сферата на сигурността и борбата с нелегалната миграция обсъди президентът Радев с Самех Шукри

/КРОСС/ Египет е най-големият търговски и икономически партньор на България в Близкия изток. Положителната динамика в двустранния обмен през последните години и добрият политически диалог показват, че има огромен потенциал сътрудничеството между двете страни да се задълбочи в редица сфери от взаимен интерес. Това заяви президентът Румен Радев на среща с министъра на външните работи на Египет Самех Шукри, който е на посещение у нас. Перспективите за задълбочаване на икономическото партньорство и реализацията на конкретни съвместни проекти между двете държави ще бъдат във фокуса на посещението на президента Румен Радев в Египет през 2019 г.

През последните десет години стокообменът между България и Египет е в постоянен растеж, като в края на 2017 година е достигнал един млрд. щатски долара. Румен Радев и Самех Шукри откроиха сигурността, отбраната, военното обучение, земеделието, енергетиката и туризма като сфери от взаимен интерес с възможност за по-голямо сътрудничество. Българските компании имат интерес да инвестират, необходимо е да се конкретизират секторите, в които това може да се случи, заяви българският държавен глава.

Румен Радев отбеляза, че България подкрепя усилията на Египет за борбата срещу тероризма, радикалния екстремизъм и противодействието на миграцията. Министър Самех Шукри запозна президента Радев с действията на Египет по защита на европейската граница от миграционни потоци. „Европа трябва да насърчава страните, които работят за сигурността и стабилността на региона“, посочи президентът. Румен Радев  допълни, че са необходими по-решителни мерки от страна на ЕС за подкрепа на страните, от които идват бежанци, чрез ефективни програми в социалната сфера, образованието, трудовата заетост, както и осигуряване на оборудване за охраната на техните граници.