National Interest: САЩ тества нова ядрена бомбаза $10 млрд.
Секция: Наука
22 Ноември 2018 19:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
National Interest: САЩ тества нова ядрена бомбаза $10 млрд.

/КРОСС/ Армията на САЩ е провела изпитание на нова ядрена бомба, която е била пусната от стелт бомбардировача B-2. Оръжието, наречено B61-12, е уникално с това, че може да избухва с малка или с голяма мощност - според въведения избор. Новината съобщи специализираното американско издание The National Interest, като минути по-късно не подхваната от руските медии и разопространено от сайтовете Руская газета, Life.ru и онлайн изданието на Телеканал Звьозда.

Информацията гласи, че тестът е проведен на полигон в щата Невада, но не е включвал детонация. Новата ядрена бомба може да съчетае в себе си голяма част от ядрения арсенал на САЩ, който е предвиден за използване от самолети. Преди са били извършвани изпитания и с F-15 и F-35.

Ядрената бомба B61-12 може да пробива бетонни укрепления и да избухва в дълбоки бункери или силози, но може да избухва и високо над повърхността.

Досега стелт бомбардировачите B-2 бяха въоръжени с три вида ядрени бомби - една с ниска мощност от между 10 и 360 килотона; една, предназначена за унищожение на защитени с бетон подземни цели с мощност от 400 килотона и една с още по-висока мощност. Новото ядрено оръжие ще замени всички тези варианти, което ще направи ядрените въздушни сили на САЩ много по-гъвкави и бързи.

Бомбата е снабдена и с GPS сензори, така че да може да е много по-прецизна. Военните коментират, че са тествали именно това качество на оръжието и не са извършили опит, включващ взрив на повърхността, тъй като те са забранени от ООН.

"Ядрена бомба, взривена под повърхността, е много по-ефективна в унищожаването на заровени дълбоко в земята зели. Взривяването над повърхността пък е по-ефективно, когато се цели по-голям унищожителен радиус и мощ спрямо наземни цели. Новата бомба съчетава тези две опции. Освен това тя може да бъде чист или малко по-мръсна", заявява Ханс Кристенсен от Федерацията на американските учени (FAS).

Америка разработва новото ядрено оръжие от поне десетилетие, като проектът се оценява на около 10 милиарда долара. B61-12 ще постъпи официално на въоръжение през 2020 година, като бомбата ще бъде разположена в Европа. Знае се, че в Белгия ще се разположат 20 бройки от нея, в Холандия - 20, в Германия -20, В Италия -70 и в Турция - 50.