Началникът на арестите в София: Кофичката, която Иванчева показа, не е дошла от ареста
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Ноември 2018 10:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Началникът на арестите в София: Кофичката, която Иванчева показа, не е дошла от ареста

/КРОСС/ Направена e проверка на оплакванията на Десислава Иванчева и Биляна Петрова от храната, условията и отношението в ареста.

„С последните изяви в съдебна зала се представят неща, които не отговарят на истината“, каза пред БНР началникът на сектор "арести" в служба "Изпълняване на наказанията" - област София Маргарита Дойчинова.

„Храната при нас се доставя от затвора в София, където се изготвя със специален рецептурник и се контролира в зависимост от таблицата за калорийност и за качество на храната. Тази таблица е утвърдена от Министерството на здравеопазването, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието. Целият процес се контролира изключително строго. Не бихме могли да си позволим нито развалена храна, нито храна с ниско качество“.

Храната се предоставя в самостоятелни съдове за еднократна употреба, на които е записано името на всяко лице, обясни Дойчинова. Това означава, че използваната кофичка от кисело мляко, показана от Иванчева пред медиите, не е дошла от ареста.

Дойчинова допълни, че условията в двата най-големи ареста у нас - на адресите "Майор Векилски" и на бул. "Г.М. Димитров"; отговарят на европейските нормативи.

„Отговарят напълно на стандарта, който е предоставен за такъв с европейски изисквания и с нормативна база, която е регламентирана. Условията и в двата ареста са добри. На първо място - необходимата жилищна площ, която трябва да бъде спазена, е ясно определена - регламентирана минимална жилищна площ до най-малко 4 квадрата за всяко едно задържано лице. Спалните помещения, специално за арест “Векилски“ са 16,4 квадратни метра, което означава, че за всяко лице ще бъдат предоставени не по-малко от 4 кв. м. Настаняват се 2, 3 и, в краен случай, 4 задържани лица, с което ние по никакъв начин не нарушаваме нормативната база за необходима жилищна площ“.

Обискът и претърсванията са част от вътрешния ред в арестите, но се извършват „в строго определена конкретизация, заедно с лица, които са от същия пол, като се използва най-често ръчен металдетектор. Всяка спекулация, че се извършват неправомерни и унизителни действия, мисля, че не би могла да се възприеме“.

„От направените проверки по твърденията на задържаните лица за използване на такива унизителни действия не е доказано, че такива са извършвани в нашите условия“, каза Дойчинова и обясни, че съществува видеоконтрол. Спекулациите за недостатъчна осветеност също не отговаряли на истината:

„Престоят на открито се извършва в определени места, в които задържаните лица имат възможност да осъществяват не само разходка, но и да се занимават с физически упражнения със съответните уреди. Всички лични права, които изразяват лицата, които са настанени при нас се удовлетворяват“.

Иванчева и Петрова са сигнализирали проблемите, които бяха публично огласени, допълни Дойчинова:

„От началото на годината до момента съществуват 107 жалби, които са визирани само от 3 задържани лица в арест „Векилски“ . Претенции по отношение на условията имат задържаните лица и единствено те. По отношение на храната, по отношение на осветеността, администрацията на ареста осъществява незабавни действия - разследва всеки един сигнал, който е подаден и предприема съответните мерки. Условията в ареста предполагат един организиран процес и предполагат изпълнение на строго определени правила“.

Планови ремонти в ареста на „Векилски“ е имало в средата на юли, а на "Г. М. Димитров" такъв тече в момента. Планирани ремонти ще има и догодина.