Кметът на Белово осъди прокуратурата за 60 000 лева
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Ноември 2018 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кметът на Белово осъди прокуратурата за 60 000 лева

/КРОСС/ Кметът на община Белово Костадин Варев осъди прокуратурата да му заплати 60 хиляди лева обезщетение.

Причината е 10-годишно незаконно разследване срещу него, което е завършило със снемане на обвиненията за злоупотреба със служебна власт и за умишлена безстопанственост, с цел облага, съобщи БНР.
Сагата започва преди 10 години, когато Костадин Варев, като председател на Общинския съвет тогава, заедно с бившия кмет Веселин Найденов, са обвинени в незаконна приватизация на транспортно дружество, с която е причинена вреда на Община Белово за 250 хиляди лева. Двамата са обвинени и за безвъзмездното отдаване на минералния плаж "Топлата вода", за промяна на регулацията му и за актуализация на месечната вноска на плувния басейн.

През тези 10 години делата са връщани многократно от по-горната инстанция за ново разглеждане. Срещу Варев има издадена и тригодишна присъда, която в последствие е отменена и той е оневинен.
Заради нанесените му неимуществени вреди Варев е поискал обезщетение от 100 хиляди лева, но съдът определи 60 хиляди лева.

Решението подлежи на обжалване. В същото време срещу Костадин Варев, в качеството му на кмет на Белово, се водят други две дела в пазарджишкия окръжен съд, отново за умишлена безстопанственост, от което общината е ощетена с над 150 хиляди лева.