ЕК: Да спрем насилието над жени
Секция: СВЯТ
23 Ноември 2018 18:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕК: Да спрем насилието над жени

/КРОСС/ Преди Международния ден за премахване на насилието над жените заявяваме отново своя ангажимент за прекратяване на насилието над жените и момичетата, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия, пише 24 часа.

Насилието над жени е сериозно нарушение на човешките права и въпреки това то все още е често срещано явление по света. Разбирането, че тормозът или насилието над жени е нещо нормално и приемливо, е погрешно и трябва да се промени. Всички ние носим отговорност да кажем "не", открито да отхвърлим актовете на насилие или тормоз и да подкрепим жертвите.

Насилието над жени се среща навсякъде - у дома, на работното място, в училищата и университетите, на улицата, в обществения транспорт и онлайн. Всяка жена може да стане жертва на насилие, което да повлияе на общото ? благосъстояние и да ? попречи да участва пълноценно в обществото. Около половината от жените в Европейския съюз са били обект на словесен, физически или онлайн сексуален тормоз. По данни на Евростат 80 % от жертвите на трафик в ЕС са жени.

Всяка година около 12 милиона момичета на възраст под 18 години биват омъжвани по света - едно на всеки две секунди. Омъжените момичета често забременяват бързо, напускат преждевременно училище и са изложени на по-висок риск от домашно насилие, отколкото жените, които сключват брак като възрастни. Днес най-малко 200 милиона жени и момичета са били подложени на генитално осакатяване, което все още се практикува в около 30 държави. Жените мигранти са особено уязвими и изложени в по-голяма степен на опасност от малтретиране и насилие.

Премахването на насилието над жени и момичета е в основата на Програмата до 2030 г. за устойчиво развитие. Това е първа стъпка към постигане на световен мир и сигурност, предварително условие за насърчаване, защита и упражняване на правата на човека, за равенство между половете, демокрация и икономически растеж.

Европейският съюз е предприел значителни действия, чрез които да се гарантира, че насилието срещу жени и момичета ще бъде прекратено веднъж завинаги. Действията ни дават своите плодове. Нещата започват да се променят.

През последните две години помогнахме на над 1,5 милиона момичета и жени, като предоставихме закрила и грижи, свързани с гениталното осакатяване на жени. 3000 общности с население от 8,5 милиона души обявиха публично, че прекратяват тази практика. Що се отнася до браковете с непълнолетни, ЕС достигна до повече от 1,6 милиона души посредством инициативи, насочени към промяна на отношението и практиките във връзка с правата на момичетата.

Глобалните предизвикателства изискват глобални решения, които могат да бъдат формулирани и впоследствие приложени най-добре в тясно сътрудничество с нашите международни партньори и чрез ефективен многостранен подход. През декември миналата година се споразумяхме с ОИСР, Съветът на Европа и ООН - Жени за провеждането на глобални действия за борба с насилието над жените. Засилвайки нашето сътрудничеството, ние призоваваме световните лидери както от публичния, така и от частния сектор да се присъединят към по-мащабните глобални усилия за борба с насилието срещу жени.

В партньорство с ООН започнахме инициативата Spotlight - глобална многогодишна инициатива, насочена към изкореняване на всички форми на насилие срещу жени и момичета. С безпрецедентна първоначална инвестиция от 500 млн. евро защитаваме и даваме думата на тези жени и момичета, които са принудени да мълчат в своите общества, но сега искат да говорят. Също така сме начело на глобалната инициатива "Призив за действие за защита от основано на пола насилие при извънредни ситуации". В това действие участват близо 80 различни организации с цел повишаване на отговорността във връзка с насилието, основано на пола.

Работим също и за приключване на присъединяването на ЕС към Конвенцията от Истанбул на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието и тормоза над жени, по силата на която жертвите на насилие получават право на защита и подкрепа.

Трябва най-накрая да премахнем основаното на пола насилие. Европейският съюз ще продължи да работи неуморно за постигането на тази цел. Животът без насилие е неотменно основно право. Лишаването на жените и момичетата от свобода означава лишаване на света от свобода.

Контекст

Насилието над жени и момичета е едно от най-широко разпространените сериозни нарушения на правата на човека в света. Според оценки една трета от жените и момичетата по света стават жертва на насилие в някакъв момент от живота си. Това насилие е пречка за равенството между половете, упражняването на правата и овластяването на жените и момичетата и за цялостното развитие, както и за постигането на целите за устойчиво развитие.

Европейската комисия провежда кампанията "NON.NO.NEIN - Кажи НЕ! Да спрем насилието над жени" от 2016 г. до края на 2018 г. и предоставя финансиране от 15 млн. евро за държави членки, местни органи на управление, специалисти и организации на гражданското общество от цяла Европа за засилване на техните действия и кампании за борба с насилието над жени. В заключение на тази изпълнена с целенасочени действия година Европейската комисия организира конференция на високо равнище за представители от държавите от ЕС и международни организации, за участници от организации на гражданското общество и активисти. Конференцията ще се проведе на 4 декември 2018 г. в Брюксел.

В рамките на инициативата Spotlight, чието начало бе обявено заедно с ООН, се вземат мерки във връзка с всички форми на насилие над жени и момичета. На 27-28 ноември Европейската комисия и ООН - Жени ще проведат регионален форум в Скопие за насърчаване на прилагането на Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация по отношение на жените и на Истанбулската конвенция в страните от Западните Балкани и в Турция. В момента Европейската комисия приключва регионална кампания за борба и предотвратяване на насилието над жени и момичета в Северна Африка и Близкия изток. Изпълнението на инициативата ще започне през пролетта на 2019 г. и ще продължи три години, през които u1089 с безвъзмездни средства в размер на 3,24 млн. евро ще бъдат подкрепени дейности за повишаване на осведомеността и образование.