Менда Стоянова: Данъкът на старите коли не цели да събира пари, а да възпита еко мислене
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Ноември 2018 17:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Менда Стоянова: Данъкът на старите коли не цели да събира пари, а да възпита еко мислене

/КРОСС/ В бюджета на държавата за догодина е заложено 10 процента увеличение на заплатите, каза в Пловдив Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Тя бе в града под тепетата за откриването на 10-то юбилейно издание на фестивала "Дефиле на младото вино", съобщава 24 часа.

Предвидено е 10 процента увеличаване на заплатите в бюджетната сфера, с 20 на сто ще се повишат и заплатите на учителите, бюджетът също така определя и минималния осигурителен доход и там също има увеличение, каза Стоянова. Всичко това е политика по доходите, които ще повлияят и върху частния сектор, който практически плаща основната част от заплатите в България.

По отношение на гласуваното повишаване на данъка на старите автомобили Менда Стоянова каза, че целта не е да се събират повече пари в общините, а всъщност се цели въвеждане на екологичен компонент. Той ще влияе върху размера на данъка, за това дали един автомобил замърсява повече или по-малко околната среда. Председателят на бюджетната комисия конкретизира, че колите притежаващи сертификат "Евро 4" или тези произведени след 2005 година ще имат с около 20 процента намаление на данъка с този екологичен коефициент. Увеличение ще има само за много старите коли, които нямат екологична категория, и които повече замърсяват околната среда. На тези автомобили данъкът ще се увеличи дори двойно, каза тя и даде пример, че за тях от 26 лева налогът ще скочи на 48 лева. Менда Стоянова подчерта, че смисълът на този закон не е да се съберат повече пари, а да се направи първата крачка към това хората да мислят по-екологично, когато си купуват и избират автомобил.

Пред журналисти в Пловдив Стоянова отново заяви, че не е привърженик на идеята за въвеждане на диференцирано подоходно облагане, защото с това няма да се реши социалното неравенство в обществото.