Шоколадът изчезва до 2050?
Секция: ЛЮБОПИТНО
24 Ноември 2018 07:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шоколадът изчезва до 2050?

/КРОСС/ Какаовите растения могат да изчезнат още през 2050 г., заради по-топлите температури и сухите климатични условия. Учените в Калифорнийския университет се обединяват заедно с компанията Марс, за да се опитат да спасят културата, преди да е станало твърде късно, пише World Economic Forum. Те изследват възможността за използване на технологията за редактиране на гени CRISPR, за да направят реколти, които могат да оцелеят при новите предизвикателства.
В новата сграда на университета са насадени редици от малък зелен какаов разсад в охладени оранжерии в очакване на решаващия ден. растенията ще бъдат трансформирани и ако всичко върви добре, стръгчетата скоро ще бъдат способни да оцелеят - и процъфтяват - в по-топъл климат.
Това е благодарение на новата технология, наречена CRISPR, която позволява малки, точни отрязвания на ДНК, които не бяха възможни преди това. Те се използват, за да направят реколтата по-евтина и по-добра. Но най-важното им използване може да бъде в развиващия се свят, където много от растенията, на които хората разчитат, за да избегнат глад, са заплашени от последиците от изменението на климата, включително повечето вредители и липсата на вода.
Какаовите растения могат да растат само в тясна ивица дъждовна земя на около 20 градуса северно и южно от Екватора, където температурата, дъждът и влажността остават относително постоянни през цялата година. Повече от половината от световния шоколад сега идва само от две държави в Западна Африка - Кот д'Ивоар и Гана.