Британски висш военен: Русия е по-голяма заплаха от „Ал Кайда” и ИДИЛ
Секция: СВЯТ
24 Ноември 2018 10:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Британски висш военен: Русия е по-голяма заплаха от „Ал Кайда” и ИДИЛ

/КРОСС/ Русия сега е безспорно по-голяма заплаха за сигурността на Великобритания и съюзниците й от радикални ислямистки групировки като „Ал Кайда" и „Ислямска държава" - такова мнение изрази началникът на Генералния щаб на британските сухопътни сили ген. Марк Карлтън-Смит в интервю за „Дейли Телеграф", цитирано от БТА.

Според военния, руснаците са не само конвенционална военна заплаха, но и постоянно се стремят да подкопаят Запада с развиване на нови умения за водене на война в неконвенционални области като киберпространството и космоса.

„Русия днес безспорно представлява далеч по-голяма заплаха за националната ни сигурност от заплахите, произтичащи от ислямски радикални групировки като „Ал Кайда" и ИДИЛ", казва генералът в първото си интервю откакто през юни встъпи в новата си длъжност.
Великобритания и съюзниците й не бива да стоят безучастни пред идващите от Русия заплахи и да ги оставят без отговор, заявява Карлтън-Смит: „Най-важният отговор в обичайните видове въоръжение е да продължи укрепването на потенциала и съгласуваността на действията на НАТО".

Британският генерал реагира скептично към предложението на френския президент Еманюел Макрон за създаване на единни европейски въоръжени сили, както и към всяка друга инициатива, която по думите му би отслабила ефективността на НАТО.

Опора на европейската сигурност е именно Северноатлантическият алианс, смята Карлтън-Смит.