Проверяват кмета на Гулянци за конфликт на интереси
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Ноември 2018 10:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проверяват кмета на Гулянци за конфликт на интереси

/КРОСС/ Започнали са проверки за обществени поръчки за 1,5 млн. лв. в община Гулянци, съобщи БТВ.

Кметът Лъчезар Яков е дал 300 000 лв. за бензин на фирмата на бившата си съпруга. И 1,2 млн. лв. за социална кухня на съпруга на директорка в общината. Затова проверяват Яков за конфликт на интереси. Социалният патронаж има договор с една и съща фирма от няколко години. Договорът за последните три е на мъжа на директорката на дирекция „Общинска собственост" в кметството. Стойността на контракта е 1,2 млн. лв. за около 500 души.

Срещу директорката на „Общинска собственост" Сийка Захариева и мъжа ѝ в момента тече проверка за конфликт на интереси. Захариева обаче не вижда никакъв проблем в това, че мъжът й е взел поръчката.„Аз тогава бях в майчинство... Е какво да направим, да не работи нищо ли?", коментира Захариева.
И кметът Лъчезар Яков одобрява обществената поръчка. И фирмата изпълнител.

„Няма проблеми, защото фирмата се справя добре, редовно доставя", смята кметът.

Бившата съпруга на кмета Яков също е спечелила обществена поръчка от общината. За доставка на горива за общината за близо 300 000 лева.

„Ами тя не ми е вече жена, не мога да й кажа да не участва. Всички сигнали ги подава един човек, затова от БСП го изключиха", казва Яков.

Самият кмет е избиран с подкрепата на социалистите три пъти и смята, че жалбоподателят Лъчезар Крумов иска да му вземе мястото. Затова непрекъснато изпращал сигнали до институциите, затова бил изключен и от партията.Да, аз подавам сигнали и до ДАНС и прокуратурата, защото не е редно да се раздават поръчки в семейния кръг на кмета и приятели", признава Крумов.

Част от проверките срещу кмета текат и в момента.

Снимка БТВ