"Юлен" вдига картата за лифта, ако се промени концесионния договор
Секция: Туризъм
24 Ноември 2018 11:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Юлен" вдига картата за лифта, ако се промени концесионния договор

/КРОСС/ Все още не са ясни цените на лифт картите за ски-зоната в Банско за предстоящия зимен сезон, но евентуална промяна в концесионния договор с "Юлен" може да наложи повишение. Това заяви пред БНР Иван Обрейков, представител на концесионера.

По-рано днес министърът на околната среда Нено Димов заяви, че сегашната концесионна такса за ски-зоната, която е 300 хиляди лева на година, може да бъде повишена.

Темата беше коментирана на среща на контролните институции и туристическия бизнес в Банско, инициирана от Министерството на туризма.

На срещата заместник-министър Ирена Георгиева обяви прогнозите за петпроцентов ръст на туристите и инициативите на министерството за постигане на качествен и устойчив туризъм. Една от тях е съвместният пилотен проект със социалното министерство, по който се обучават безработни, за да се преодолее кадровият дефицит в туризма.

"Има готовност обученията по различни изпълнителски специалности в сферата на туризма да започнат още през декември", коментира Георгиева.

Но въпросът, който вълнува всички, е съдбата на концесионния договор за ски зона Банско и как това ще се отрази на един от най-известните зимни курорти в Европа.

"По-скоро самия договор при подписването му през 2001 година не е бил изчистен чисто текстово. Сега явно нещата са много сериозни, от законова гледна точка, да бъде променен в една или друга посока. Не мога по друг начин да си обясня защо толкова време не може да се промени. Може и да не може да се промени." - посочи кметът Георги Икономов."Един скиор или сноубордист не го интересува споровете на по-високо. Ако дойде прокуратура да затвори курорта би ни се отразило, но тогава сигурно ще има доста протести. Все пак нека има някакво решение, за да можем да излезем с някакво становище." - призова маркетинг директорът на дружеството-концесионер "Юлен" Иван Обрейков.