Бягството на Груевски може да бъде включено в доклад на ЕП за Македония
Секция: СВЯТ
24 Ноември 2018 17:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бягството на Груевски може да бъде включено в доклад на ЕП за Македония

/КРОСС/ Бягството на бившия македонски премиер Никола Груевски и неговото политическо убежище в Унгария се наблюдават отблизо от европейските Социалдемократи и Зелените, които заявиха, че ще внесат изменения в резолюцията на докладчика на Европейския парламент Иво Вайгъл за Македония, която е в дневния ред на ЕП за следващата седмица, предаде МИА.
Социалдемократите заявиха, че Груевски трябва да бъде изправен пред македонската съдебна система и призоваха Унгария като членка на ЕС да спазва върховенството на закона и да екстрадира Груевски в Скопие. Те очакват отговорните фактори да действат в съответствие с националното и международното право.
В отделно изменение те искат докладът да подчертае факта, че "след прозрачен съдебен процес Никола Груевски е бил осъден на две години затвор от македонския съд за злоупотреба със служебно положение и редица инстанции са потвърдили тази присъда, която е влязла в сила след изчерпване на всички законови средства за обжалване, че срещу него са повдигнати обвинения по още четири дела, а пет други наказателни разследвания са в ход".
Зелените на свой ред призовават унгарските власти да предоставят цялата необходима информация и обяснения във връзка със случая с Груевски, "който е избягал от страната с тайна дипломатическа подкрепа от Унгария". Те казват, че това е случай на намеса във вътрешните работи на Македония и проява на неуважение спрямо съдебната система и върховенството на закона в страната. Те очакват, че Унгария ще се придържа строго към националното и международното законодателство и ще удовлетвори искането на властите в Скопие за екстрадицията на Груевски.
Все още не е ясно дали тези изменения ще бъдат подкрепени от членовете на Европейския парламент, но източници от ЕП заявиха за МИА, че очакват измененията на социалдемократите да съберат мнозинство, включително с гласовете на някои членове на Европейската народна партия.