Лекарите от Пирогов прегледаха 200 деца във Велико Търново в рамките на кампанията "Детско здраве"
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Ноември 2018 10:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лекарите от Пирогов прегледаха 200 деца във Велико Търново в рамките на кампанията "Детско здраве"

/КРОСС/ Близо 200 деца от Велико Търново и региона бяха прегледани от специалистите от университетска болница „Пирогов" в рамките на кампанията „Детско здраве - Пирогов", този weekend. Специалистите по УНГ, травматология, хирургия, урология, неврохирургия, кардиология и офталмология извършиха високоспециализирани профилактични прегледи със специална апаратура, предназначена за диагностика в детска възраст в кабинетите на ДКЦ на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов".
Най-много деца преминаха през кабинета по УНГ - близо 40. Началникът на УНГ отделението в „Пирогов" и създател на кампанията, д-р Асен Меджидиев коментира, че по време на прегледите 90 процента от малките пациенти във Велико Търново са били диагностицирани . Като голяма част от тях са били с увеличени, хепертрофирали трети сливици. При пет от тях са били констатирани и усложнения. Д-р Меджидиев допълни още, че някои от най-честите симптоми, по които всеки родител може да се ориентира, че детето му има увеличена трета сливица са постоянните хрема, спането с отворена уста, хъркането, умората и неспокойният сън.
Национална Програма "Детско здраве-Пирогов" се провежда вече пет години. В рамките й пироговските лекари прегледаха над 8000 деца от България. От тази година тя се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазване към Народното събрание на Република България .