Ще има ли изгонени българи от Великобритания след BREXIT?
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Ноември 2018 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще има ли изгонени българи от Великобритания след BREXIT?

/КРОСС/ Датата, на която Великобритания ще напусне Европейския съюз, е 30 март 2019 г. В преговорите ЕС постигна 4 неща, на които държеше. Първите три са свободата на движението на хората, стоки и капитали. Четвъртото - Великобритания да продължи да си плаща вноската.
Официално българите, работещи и учещи на Острова, са около 70 000. Но реалният им брой вероятно е поне с 20 000 повече
Тези, които са пребивавали там повече от 5 години и нямат криминални прояви, могат да кандидатстват през апликация на телефона им, да се отбележат, че са там и да получат статут на отседналост. Останалите ще трябва да кандидатстват по специална процедура и ще чакат да се навършат 5 години. Визи за кратки посещения няма да се изискват.
Великобритания от години е сред най-желаните страни за българските студенти. Лондон вече официално реши, че тази и следващата учебна година таксите в университетите се запазват. Досега младежите от страните-членки ползваха отстъпка. Дали това ще се промени за учебната 2020 - 2021-ва - още не е ясно.
Европейските шофьорски книжки ще важат и занапред на Острова. Британските шофьори обаче ще трябва да имат международна книжка, за да карат в Европа.