Почина големият италиански режисьор Бернардо Бертолучи
Секция: КУЛТУРА
26 Ноември 2018 12:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Почина големият италиански режисьор Бернардо Бертолучи

/КРОСС/ На 77-годишна възраст почина големият италиански режисьор Бернардо Бертолучи. Той остави диря в историята на световното кино с шедьоври като "Двадесети век", "Последно танго в Париж", "Последният император", "Малкият буда", "Открадната красота", "Мечтатели".

Бертолучи е роден на 16 март 1941 г. в Парма. Той е син на поета Атилио Бертолучи и Нинета Джованарди. Бертолучи има брат, който също е режисьор и известен драматург.

От най-ранна възраст той е пленен от киното. Голямо влияние в кариерата му има приятелството му с друг класик на италианското кино - Пиер Паоло Пазолини.

Бертолучи започва да следва литература в университета "Ла Сапиенца" в Рим, но изоставя образованието си, за да се посвети на киното. За първи път се изявява като асистент-режисьор на Пазолини във филма "Безделник" (1961).

През годините той отличен с много кинематографични награди. През 1987 печели "Оскар", през 1988 - "Златен глобус", през 1989 - BAFTA. Носител е ина "Златна мечка" от Берлин 1970 г., както и на "Златен лъв" от Венеция (1997, 2007). През 2011 г. Бертолучи получи почетната награда на Филмовия фестивал в Кан, а през 2013 г. той получи звезда на Холивудската разходка на славата.През 2014 г. на 14-ата среща на върха на лауреатите на Нобеловата награда за мир в Рим, Бернардо Бертолучи бе удостоен с наградата на върха на мира за своя принос в областта на правата на човека.

Бернардо Бертолучи се е женил два пъти. Първата му съпруга е била актрисата Адриана Асти. След развода си с нея той се жени отново през 1978 г. за Клер Пеплоу, която е режисьор и сценарист.