Млади социалисти искат София на чисто
Секция: ПОЛИТИКА
26 Ноември 2018 13:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Млади социалисти искат София на чисто

/КРОСС/ Млади социалисти от градската организация на МО в БСП - София, придружени от общинския съветник от групата на БСП в СОС Николай Николов, организираха информационна кампания в район "Сердика", която цели да разкаже на гражданите за изграждането на нова инсталация за горене на отпадъци до ТЕЦ София. Столичният общински съвет отхвърли предложението на общински съветници от БСП и други политически сили да се проведе местен референдум, свързан с изграждането на тази инсталация.

"Недопустимо е това, че Столичният общински съвет отхвърли предложението на БСП - София и други политически партии за провеждането на местен референдум. Изграждането на подобен тип инсталация в жилищната зона на София ще бъде сериозен проблем за поколения столичани. Важно е хората да бъдат информирани за негативите, които ще търпят от това решение" сподели Петко Димитров, председател на МО в БСП - Сердика и лидер на младите социалисти в столицата.

Младежите изтъкнаха, че работата на такава инсталация допълнително ще увеличи замърсяването на атмосферния въздух в София. Те отбелязаха, че работата на инсталацията в района ще причини разрушаването на и без това неподдържаната инфраструктура в тази част от столицата, Отпадъците ще бъдат извозвани до нея с камиони, за които инфраструктурата на района не е пригодена.

Младите социалисти от столицата организираха четири информационни пункта в различни квартали на район "Сердика". Стартът на инициативата те сложиха с обиколка на Централна гара и Централна автогара. Мобилни пунктове бяха позиционирани и пред главните входове на големи супермаркети в Банишора, Малашевци и Орландовци. На тях те раздаваха листовки, в които всеки можеше да прочете защо такава инсталация би имала изключително негативно влияние върху района и живеещите в него. Всеки един гражданин получи и медицинска маска, предпазваща от вредни за вдишване вещества. С раздаването на тези маски младите социалисти изразиха своето притеснение за въздуха, който ще дишат живущите в района, след изграждането на инсталацията за горене на боклук.

Младежите се обявиха в подкрепа на една по-чиста София и прозрачност в изразходването на средства и ресурси за чистота от Столична община.

Инициативата е част от кампанията на Младежко обединение в БСП - София "24 х 24", на която месец домакин е район "Сердика". "24 х 24" предвижда младите социалисти да посети всеки един район в София и да обърнат внимание на неговите проблеми, както и на възможните им решения.