КФН: 78% от шофьорите ще имат право на бонус при "Гражданска отговорност"
Секция: ИКОНОМИКА
26 Ноември 2018 13:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КФН: 78% от шофьорите ще имат право на бонус при "Гражданска отговорност" Максималното оскъпяване от 1200 лв. се очаква да плащат около 18 000 души

/КРОСС/ Комисията за финансов надзор обсъжда въвеждането на системата "Бонус-малус" при задължителната застраховка "Гражданска отговорност". С предложените текстове шофьорите без нарушения на пътя ще могат да намалят цената на полицата с до 25%, а тези, които не спазват правилата на пътя, ще плащат с до 400% по-скъпа застраховка.
Според изчисленията на Комисията за финансов надзор (КФН), 78% от шофьорите би трябвало да получат бонус. Изрядните водачи ще получават за всяка година 10% по-евтина застраховка, а при неизрядните тя може да достигне до 400%. По този начин, в най-добрия случай шофьорите ще плащат 225 лв, а в най-лошия 1200 лв.

За преминаване от един в друг клас категории ще се изисква определен период време. Например - при сериозни нарушения като каране с превишена скорост, шофьорите могат да минат само за една година до +400%, а след това ще са им необходими 12 месеца, за да стигнат отново до нулева база.

До 10 декември се приемат предложения за наредбата, а след това в НДК ще се проведе голяма обществена дискусия, за да бъдат изчистени всички спорни текстове в документа.