Гърция и Турция остават предпочитани дестинации от българите за посрещане на Новата година
Секция: Туризъм
27 Ноември 2018 07:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гърция и Турция остават предпочитани дестинации от българите за посрещане на Новата година

/КРОСС/ И през тази година голяма част от сънародниците ни планират да прекарат Коледно - новогодишните празници в чужбина. Това става ясно от проучване на туристическия сайт Saveti.bg, проведено сред партньорски туристически агенции, както и сред потребителите на сайта. Според него, най-висок остава интересът за пътуване през декември в балканските държави и най-вече в южната ни съседка Гърция. Турция традиционно също привлича сънародниците ни, които искат да посрещнат Нова година зад граница и тази година не прави изключение в това отношение, като страната се нарежда на второ място.
Изненадващо сред предпочитаните дестинации за празниците в края на 2018 г. са включени също Грузия и Хърватска. Сред любимите екзотични места за празничен туризъм на българите тази година отново се нарежда Дубай. Повишен интерес туроператорите отчитат и към „топли" страни като Португалия, Малта и Кипър. Сред мотивите за избора на определена дестинация желаещите да пътуват в чужбина по новогодишните празници посочват на първо място изгодните оферти. На второ място те се спират на държави, в които не са били до сега.
Saveti.bg е български туристически портал, чиито екип си е поставил за цел да предостави на родната аудитория ценни знания и съвети за пътуване и туризъм, както и специфична информация за чужди култури, за здравословен начин на живот и редица други области. Тазгодишното проучване на сайта кореспондира с данните от предишни години, но с някои осезаеми различия. По традиция най-посещавани на Нова година от българите през отминалата година са били Сърбия (най-вече Белград), Гърция, Турция (с акцент върху Истанбул), както и Румъния и Македония.