НАТО призова Русия да върне на Украйна пленените моряци и кораби в Керченския пролив
Секция: СВЯТ
27 Ноември 2018 08:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАТО призова Русия да върне на Украйна пленените моряци и кораби в Керченския пролив

/КРОСС/ НАТО определи като пряко военно нападение действията на руските военноморски сили в района на Керченския пролив и в Азовско море от последните часове. Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг съобщи след извънредно заседание на комисията НАТО-Украйна, че това мнение е било подкрепено от всички съюзници.
По неговите думи съюзниците призовават Русия незабавно да освободи задържаните украински моряци и плавателни съдове. Според НАТО няма оправдание за използваната от Русия военна сила. Всички съюзници изразиха пълна си подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна, добави Столтенберг.
Той призова за спокойствие и сдържаност, както и Русия да осигури безусловен достъп до украинските пристанища и свободно движение на украински плавателни съдове през пролива и в Азовско море.
Столтенберг отбеляза, че днешното заседание бе свикано след разговора му тази сутрин по телефона с украинския президент Петро Порошенко. Той поясни, че Украйна има правото да поиска такова заседание в случай на пряка заплаха за териториалната си цялост, политическата независимост или сигурността.
По думите на Столтенберг последните събития само припомнят, че от четири години Украйна е във война. Всички съюзници осъдиха агресивното руско поведение. Русия трябва да спре подкрепата си за (отцепническите) военни групи. Наблюдаваме много внимателно обстановката, за да преценим с какво още можем да помогнем на Украйна, посочи Столтенберг.
Той определи вчерашните събития като "много сериозни". Столтенберг посочи, че последните събития се вписват в продължаваща с години линия на поведение на Москва и влошават обстановката.
НАТО подкрепя търсенето на мирно решение и поставя многократно въпроса на заседания на двустранния съвет с Русия, отбеляза генералният секретар. Столтенберг съобщи, че в телефонния разговор с Порошенко е получил уверения, че военното положение в Украйна няма да навреди на работата на демократичните институции, нито ще засегне предстоящите в страната президентски избори.
Столтенберг утре ще приеме председателя на украинския парламент Андрий Парубий.