Коктейл след изложба в Националната художествена галерия предизвика вълна от недоволство
Секция: КУЛТУРА
27 Ноември 2018 09:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Коктейл след изложба в Националната художествена галерия предизвика вълна от недоволство

/КРОСС/ Коктейл след изложба в Националната художествена галерия предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Повод за скандала стана разпространен в социалните мрежи клип, който показва пиршество с маси, отрупани с месо, оформено в различни женски фигури. Събитието е било замислено като пърформанс от авторката си Михаела Дановска, по-известна с псевдонима си Ода Жон. Мнозина обаче видяха в него единствено лош вкус.

Знаехме за това. Авторката ни представи своята идея. Тя назова пърформанса като „вечеря натюрморт". Телата не са само женски, има и мъжки. Мисля, че посланието в живописта на Ода Жон е това, че отнасяме към хората като към обекти за употреба. Тя визуализира това и на коктейла. Най-печалното е, че той се прочу повече от изложбата, каза директорът на Националната галерия Яра Бубнова.

По нейните думи този, който не е видял изложбата, няма как да интерпретира коктейла правилно. Според нея художничката е утвърдено име в изкуството, с много изложби. Директорът заяви, че съвременното изкуство е по-различно от това, с което е свикнало обществото.

Тази зала се използва специално за подобни събития. Коктейлът беше част от откриването на изложбата на Ода Жон. Неслучайно тя го нарича „натюрморт вечеря". Художничката работи в духа на метафоричния сюрреализъм. Така беше организирана и самата вечеря, коментира кураторът на изложбата Надежда Джакова.

Картините на художничката ще бъдат в Националната галерия до 13 януари.

Снимки ПИК