Борим африканската чума със символична такса за изследване на дивечовото месо
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Ноември 2018 13:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борим африканската чума със символична такса за изследване на дивечовото месо

/КРОСС/ Българската агенцията по безопасност на храните намали таксата за изследване на дивечовото месо за трихинелоза и африканска чума, предаде БНТ. По този начин вместо 12 лева ловците ще заплащат само символичната сума от 50 стотинки, за да изследват месото от отстреляния дивеч. Целта е да се ограничи разпространението на африканската чума по свинете. Новите такси са въведени от началото на ловния сезон.
Д-р Мария Христова от Окръжната дирекция на безопасност на храните в Благоевград обяснява, че с намаляването на таксите се очаква ловците да бъдат стимулирани да изпращат проби за изследване едновременно за трихинелоза и африканска чума по свинете. Тя изтъква, че за да се предотврати опасността за консуматорите и за свиневъдния бизнес, е изключително важно ранното диагностициране на болестите.
Ловците са доволни от значително по-ниските такси.
Според председателя на ловно дружество "Сокол" Иван Василев разликата спрямо предишната такса от 12 лева е осезаема.Ако са отстреляни 5-10 прасета, това е доста солидна сума, пресмята той и поздравява държавата за правилното и навременно решение.
От началото на сезона в района на Благоевград и Симитли са отстреляни около 105 диви свине. Това е наполовина от нормалния лов за периода спрямо минали години.